петък, 16 април 2010 г.

Еврофондове

Две мерки, които биха помогнали за по-бързото усвояване на европейските фондове:

1. Увеличаване на авансовите плащания от 20% на 40%-50% - от една страна това ще улесни бенефициентите, които нямат наличен финансов ресурс, а от друга ще намали броя на отчетите, а оттам автоматично и административния товар и за администрацията;

2. Делегиране на някой функции от звената, които управляват европейски средства, на частни компании - държавата не може да се справи с всички свои задължения по управлението на проектния цикъл. Аутсорсингът ще спести средства, ще скъси някои срокове и ще направи управлението по средствата по ефективно (доказано е, че частният сектор управлява по ефективно от държавния). Такава е практиката в Германия, Франция и други страни.

3 коментара:

 1. За първата мярка съм склонен да се съглася. Втората обаче според мен ще доведе до срив на системата в България и ще кажа защо. Без съмнение парите ще се усвоят светкавично, но частните компании ще опорочат нещата. Много сме далеч от начина, по който една такава твърде либерална пазарна мярка фукционира в споменатите от теб държави. Не може държавата, селд като не може да се справи (както е в момента) да абдикира напълно от нещата, да вдигне ръце и да каже на частните фирми - "аз не мога - оправяйте се вие". Това всъщност ще е посланието ако този принцип се приложи в БГ. По-скоро държавата трябва да направи всичко възможно, за да изгради капацитет от кадърни, можещи и добре платени държавни служители.

  ОтговорИзтриване
 2. Ако питаш мене ще е добре да се върне % на авансови плащания по ФАР - 80%. Така бенефициентите ще разполагат с наличен финансов ресурси за целия период на изпълнение на проекта и няма да има забавяния или отлагания на изпълнението на някои дености.

  Относно "outsourcing", те подкрепям, като МЗ, могат да станат и банките, както е практиката в Полша!

  Бих добавил и още нещо: симлифициране документите за кандидатстване и целия пакета с документи;Оптимизация на информационната система за управление и проследяване на потока данни с цел по - бързо обработване на информация и получаване на различни справки между отделните звена.

  ОтговорИзтриване
 3. Стояне, като че ли говориш от личен опит. Според мен истината се крие в посленото ти изречение "за да изгради капацитет от кадърни, можещи и добре платени държавни служители.", в което трябва да се доуточни "и съвестни".
  Много жалка система са направили за източване на пари от частниците за което никога няма да им простя, което съответно води д фалити.
  Крайно време е някой да създаде единна информационна система за начина действие на Еврофндовете в България.
  От всякъде слушам фрази от сорта: На ръба съм защото взех пари от Еврофондовете, загубих еди-колко си пари защото потънаха при кандидатсването ми, а уж трябваше да развия бизнеса си то какво стана.
  Говоря като работник в частна фирма и не мога да дам еспертно мнение за мое съжаление.
  Не знам къде е позитивното в цялата тази работа за да завърша оптимистично.

  Весели празници на всички рокаджий.

  ОтговорИзтриване