неделя, 18 април 2010 г.

Икономическото влияние на вулканичните изригвания

Икономически погледнато всичко, което се случва около нас може да се каже, че има неблагоприятни последствия за една група хора и положителни такива за други. Представете си, че някой на улицата хвърли камък и счупи стъклото на прозореца ви. Вие ще сте ядосан и след това нещастен, защото парите, които сте били отделили за нов костюм (или нов телевизор) ще отидат за поправката на счупеното. Стъкларят отсреща на улицата обаче, ще е доволен, защото ще му увеличите оборота и в края на деня, той ще отиде и ще си купи така мечтания нов телевизор.

Вулканът със сложно име извади от кризата жп и автобусния транспорт както никой друг (дори и държавна намеса) не би могъл да стори. За три дни гореспоменатите сектори направиха обороти, каквито правят с месеци. И докато авиокомпаниите (и много други) губят по 200 млн. долара на ден, други печелят (400 евро с автобус Брюксел - София). Жалко само, че нашият жп транспорт е в леко окаяно положение, но това е друга тема.

------------------------------------------------
Попитали радио Ереван: ''Кога България ще постигне стандарта на Западна Европа?". Радиото отговорило: ''Ако облакът се задържи над Западна Европа - след пет години.''

2 коментара:

  1. Хаха! Добро беше това :) Остави ами тоя фест в Германия другата седмица как ще се състои въобще като повече групи са от Щатите...... не знам! Ако се провали заради полетите, дано поне Луфтханза ми върнат парите. Тогава няма да страдам много :)) Ще спестя някой лев от безбройните концерти тази година.

    ОтговорИзтриване
  2. Интересно ми е да видя как ще се отрази изригването на вулкана в икономически план. Поне тук, при нас доста силно се усети. От една страна, редица гости канселираха своите резервации и заетостта падна с близо 50%. От друга, много наши колеги останаха блокирани по европейските летища, в битка със самолетните и ж.п. компаниите.
    Ето на практика как един прост природен феномен може да обърка работата на доста компании.

    ОтговорИзтриване