сряда, 21 април 2010 г.

Внимателно за финансовата система

За финансовата система трябва да се говори много разумно и внимателно, защото когато се заговори за пари, хората започват да действат емоционално, а това е достатъчно да се срути всичко градено с години. Преди известно време станахме свидетели как едно подхвърляне в широкопопулярен блог, че една банка е на път да фалира, предизвика опашки от уплашени клиенти, които бързаха да изтеглят вложеното във въпросната банка. Банката се видя в чудо какво да прави и добре, че се намесиха държавни институции, които успокоиха народа.

Бивша депутатка чертае злокобен сценарий за най-вероятна девалвация, падане на валутния борд, закъснение или неизплащане на бюджетни заплати и други твърдения от сорта "Това на езика на хората означава дано взетите им кредити да са в левове, а депозитите си да държат в евро" - все неща, които пораждат у средностатистическия българин притеснение и възможни емоционални реакции. 

Повечето българи не са експерти в областта и не четат законите за закуска и няма как да знаят, че падането на валутния борд няма да стане от днес за утре. Нужно е внасяне на предложение от НС или МС, съгласуване с институциите в Брюксел и гласуване положително от мнозинството от  народните представители. На този етап (към днешна дата) никой от управляващи или опозция не проявява такава инициатива, защото знае, че това ще е политическо самоубийство.

Подкрепям тезата, че най-добрия начин да излезем от валутния борд е като влезем в еврозоната.Няма коментари:

Публикуване на коментар