неделя, 25 април 2010 г.

"Мисия Лондон" - мисия изпълнена

Вестник Капитал публикува интересна статия за филма "Мисия Лондон" погледнат през призмата на финансирането на един кино проект. Дали филмът е хубав е субективно да се каже, но когато говорим за пари и цифри място за спекулации няма.

За да стане една (голяма) идея реалност трябват пари. В този случай - много пари. И вместо да се чака държавата да отпусне финансиране или парите да паднат от небето (в случая някой външен продуцент), идеята е намерила финансиране по следните начини:

- Финансиране от два европейски фонда - Euroimage и програма Media;

- Засилено партньорство с медийни компании (няма как чисто финансово една реклама да върви на всеки час по национален канал, освен ако няма сключен предварителен договор за партньорство/реклама в самия филм на въпросния канaл/спонсорство);

- Копродукция на 5 държави, което означава, че участие във финансирането му имат 5 страни;

- договори за спонсорство/реклама с частни компании от рода на KFC, Загорка, Bulgaria Air, цигари Kent  и др.

- и разбира се държавната субсидия, която в случая е 50% от общия бюджет;

Така филмът подобри рекорда за най-скъп български филм с бюджет от 2,74 млн. лева. И благодарение на добрата и агресивна маркетинговата стратегия (партньорство с БТВ) привлече почти толкова зрители(според продуцентите дори повече), колкото успя и Аватар в България.

Можело значи. Очакваме следващият!

1 коментар:

  1. В крайна сметка все пак са чакали държавата да отпусне финансиране - 50% ми се струват доста трудно пренебрежимо участие. Ще гледам филма непременно.

    ОтговорИзтриване