петък, 23 април 2010 г.

Беден, но образован


На 20.04.2010г. Световната банка даде свободен достъп до статистическия си масив с информация за общо 209 страни в света. Базата от данни може да видите тук.

Прави впечатление, че според информацията вътре, българите са едни от най-образованите нации в света. 98,3 % от населенито е грамотно (Adult literacy rate is the percentage of people ages 15 and above who can, with understanding, read and write a short, simple statement on their everyday life) и в същото време една от най-бедните нации в Европа със средногодишен доход на глава от населението за 2008 г. - 5490 долара. За сравнение - в Германия той е 42 710 долара, в Естония - 14 570 долара, в Гърция - 28 400 долара.

Разбира се причините за тези разлики са много, но безспорен факт е, че образованието в България, особено висшето, е на едно от най-ниските равнища в ЕС а и в целия свят. Преди два месеца излезе клсация, която подреди най-добрите университети в Европа и в целия свят. Тук можем да видим някои притеснителни факти. Софийски университет е на 640 място в света и на 282-ро място в Европа. УНСС е на 3182 място в световен мащаб. Критериите в тази класация са тясно свързани с присъствието на университета в интернет пространството - линкове, връзки, онлайн библиотеки, бази данни и др.

Реформата, която се предвижда във висшето образование, трябва да помогне за подобряването на нивото и качеството - или поне ще даде повече автономност, власт и отговорност на висшите училища, които трябва да бъдат по-конкурентоспособни ако искат да привличат повече студенти и да са успешни на пазара. 

И тук трябва да се намеси бизнеса и да засили връзката си с висшето образование. Бизнесът трябва наравно с държавата  да оценява нивото(качеството) на образование и да казва, кое се търси и кое не на пазара на труда. 

Едно по-добро взаимодействие между бизнеса и образователните институции ще е от полза на всички ни - по-мотивирани и заинтересовани студенти, по-високи изисквания от ВУ, които да отговарят и на изискванията на бизнеса, доволни работодатели, които ще са спокойни, че ще има кадърни специалисти, които да работят при тях... 

5 коментара:

 1. Ами ако бизнеса иска евтина и неграмотна работна ръка?
  Инженерните специалности например не привличат младежите, защото нямат реализация у нас.
  Китай обаче ги произвежда на "конвейр".
  Ще дойде време, когато ще се просвещаваме само от Discovery channel on "How It's Made?".

  ОтговорИзтриване
 2. Ако бизнесът търси неграмотни тогава ще си наеме такива, които са неграмотни, а не с висше образование. Идеята на статията е, че образованието не е добро ако само държавата поставя критериите. Трябва да се намеси бизнеса, който заедно с държавата да заявява критериите за успешно образование.Иначе всеки ще има висше образование в някаква сфера, а ще работи нещо съвсем друго.

  ОтговорИзтриване
 3. Ако бизнеса има нужда от вишисти, ще инвестира. У нас за съжаление висшето образование е твърде лична инвестиция, за повечето хора без възвращаемост. Процентът на наетите с висше образование е висок, но е висок и процента на наетите с квалификация над изискванията за длъжността. Аз лично познавам малко хора, които работят по специалността си от университета. Това са пропилени лични и държавни ресурси,бизнеса не го виждам в тая картинка.

  ОтговорИзтриване
 4. Последното ти изречение дава отговор на тезата, че бизнесът не го виждаш в тази картинка. Именно защото все още образованието се води предимно по държавни изисквания, след това хората работят не това което са завършили. Като се намеси бизнесът и каже - трябват ни такива и такива кадри в дългосрочен план, ние ще се включим в тяхното обучение, ще ги вземем на стаж при нас и т.н., вече като завършиш, ще работиш това за което си учил.

  ОтговорИзтриване
 5. Въпросът е кой ще плати за това. Ако държавата продължава да плаща, а бизнесът само да поръчва, нещо не ми се връзва.

  ОтговорИзтриване