петък, 16 април 2010 г.

България vs Гърция

Напоследък четем обидни думи от гръцкия премиер по адрес на България (ето линк). Вярно е, че България е на дъното по жизнен стандарт в ЕС, но това малко прилича на "крадецът вика дръжте крадеца".

Горките гърци изглежда още не са разбрали колко са били лъгани и изкуствено стимулирани. За последното малко по "американски", само дето Гърция не е САЩ.

Трябва да се припомни на гръцките управляващи някои факти: страната не изпълняваше Маастрихските критерии, когато беше приета в Еврозоната (това стана благодарение на силно лобиране и политическо решение), за да постигне сегашните нива на бонусиране и заплащане на администрацията(13 и 14 задължителна заплата), високи пенсии, ранно пенсиониране, гърците влязоха в огромен дълг(113,4% от БВП за 2009г.) и постоянен бюджетен дефицит(-12,7% от БВП), който финансираше това. И всичко това с малки неточности, когато данните трябваше да се изпращат в Брюксел. 

И докато САЩ могат да си позволят такава фискална политика, Гърция не може и затъна много.

Добре, че е страна от Еврозоната, и всички "големи" се втурнаха да помагат, защото изведнъж еврото се разклати и държавите малко или много се стреснаха.

Дано да е за урок и никой да не си мисли, че може спокойно да харчи, пък после други ще го спасяват.

2 коментара:

  1. За съжаление, трябвая да се съглася с главатаря на катуна Папандреу! Може да са безобразно мързеливи, тъпи и нахални, но пък тези византийски цигани живеят мноооого по-добре от нас! :(((

    ОтговорИзтриване