неделя, 2 май 2010 г.

За положителните ефекти на една криза

Икономическа или финансова, една криза е неблагоприятна за обществото. В крайна сметка всеки по някакъв пряк или косвен начин е засегнат и най-обикновено плаща за греховете на някой друг. Но погледната от друг ъгъл, всеки може да извлече положителни ефекти от такова явление или най-малкото да си направи изводи да не допуска повече подобни грешки.

Ако трябва да обобщим, може да кажем следното:

 - Една криза действа положително на инфлацията - тя намалява или почти изчезва. За страна като България, която се стреми към Еврозоната, това е добре дошло, защото единствено този критерии за присъединяване към паричния съюз не беше изпълнен от българското правителство.

- Икономически неефективните и слаби играчи на пазара изчезват - остават само по-добрите, които са успели да оптимизират разходите си и/или са работили под корпоративна марка, която дори и в криза привлича клиенти. Вижте KFC, McDonalds, както и някои големи хотелски вериги в България, които усещат криза в много по-малки размери.

- Балонът в пазара на недвижимите имоти се спуква - спекулантите вече ги няма и цените падат до едно по-реално ниво, което повече отговаря на текущата ситуация в страната.

- Кризата действа отрезвително за банките, които спират да раздават кредити наляво и надясно със запушените уши и затворени очи, когато стане възпрос за доход и обезпечение. Отделният човек също започва да мисли по друг начин, оптимизира разходите си и излишното отпада;

- Туристическият бранш в България може да използва ситуацията и да извлече ползи от нея - страната ни все още е една от най-евтините дестинации в ЕС, и при добра политика в тази област могат да бъдат привлечени повече туристи, които традиционно преди кризата са почивали на по-скъпи курорти, но сега имат по-скромен бюджет и търсят алтернатива.

- Страна като България може да използва икономическата криза за да настигне другите страни в ЕС - колкото и невероятно да звучи, ако страната успее да задържи бюджетния дефицит на минимални равнища (по-подобие на Естония и Полша) и води добра политика в областта на публичните финанси, при излизане от кризата стартът ще е няколко стъпки преди държави като Гърция, Испания, Италия, Португалия...които тепърва ще плащат за грешките си.

Разбира се има и много условности и изключения за всичко това. Но по-добре поуките да се извадят по-рано. Иначе цената е 120 млрд. евро - толкова струва спасителния план на южната ни съседка, подписан днес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар