понеделник, 10 май 2010 г.

Добре, че Гърция е пред фалит сега, а не 2-3 години по-късно

Добре, че Гърция е изправена пред фалит сега, а ние не сме в Еврозоната! Това твърдение, колкото и шеговите и иронично казано, точно в този момент, когато България търси начин да избегне голям бюджетен дефицит и да покаже добри публични финанси звучи правдоподобно.

Ако бяхме вече страна членка на паричния съюз, щяхме да участваме в спасителния план, който се отпуска на Гръцката държава за да се спаси от фалит. В условията на търсене на подходящите антикризисни мерки и рязане на разходи (или вдигане на данъци) българската държава щеше да е изправена пред спешно набиране на паричен ресурс. Участието на всяка държава в спасителния план е пропорционално на участието на държавата в капитала на Европейската централна банка. Това означава, че правителството трябваше спешно да намери над 700 милиона евро, които да отпусне на южната ни съседка.

Словения, която е от 2007 г. в Еврозоната, ще преразгледа бюджета си за 2010 г. и заявява намерение за издаване на ценни книжа или заем на международния пазар. Техният дял в спадителния план е в размер на 384 млн евро, от които 144 млн. са предвидени за тази година.

Преразглеждане на бюджета, емитиране на дълг или теглене на заем от малки (и бедни)икономики не се гледа с добро око от европейските институции, анализатори и нвеститори, особено във време на икономическа криза. Затова може да сме благодарни за това стечение на обстоятелствата, че Гърция пропадна сега, а не няколко години по-късно, когато вече може да сме в клуба на богатите (Еврозоната).

Да му мислят немците, които поемат близо 19% (или 22,4 млрд. евро) от спасяването на южната  ни съседка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар