вторник, 11 май 2010 г.

Бюджетни дефицити в Еврозоната - 2010 г.

Да имаш бюджетен дефицит означава да си похарчил повече отколкото си имал. Или по-опростено казано - да имаш доход от 10 000 лв на година, а да си похарчил 12 000 лв, вземайки 2000 лв на заем от приятел.

Следната графика показва прогнозния бюджетен дефицит на страните от Еврозоната. Вижда се, че всички надминават допустимата граница от 3% според Маастрихтските критерии. 


Българското правителство се стреми да не преминава границата от 3 %, което е задължително ако иска да има реални шансове за влизане в Предверието на Еврозоната. За 2009 г. страната ни беше с 3,9% бюджетен дефицит и беше на девето място в ЕС по този показател.

Прави впечатление, че като влезеш в клуба на богатите и като че ли се отпускаш. Харчиш повече отколкото трябва, защото знаеш, че си в обединение, което трудно ще позволи да изпаднеш в дългова криза или да фалираш (примера с Гърция). За по-бедните - точно обратното - трябва да покажат, че имат стабилни публични финанси за да успеят да влезят в Еврозоната. Може да се направи асоциация с дадено домакинство, което при по-нисък доход, отделя по-голям процент от него  за спестяване (за черни дни), докато тези с по-висок доход правят повече разходи, често взимат и паричен ресурс на заем, защото са убедени, че ще могат да го върнат в бъдеще.

Няма коментари:

Публикуване на коментар