събота, 15 май 2010 г.

Със заем или без...

Вчера сте разбрали, че ваш приятел е взел пари назаем от някого за да се справи с финансовите си проблеми, които изпитва напоследък. Заемът, освен че има лихва, е дошъл с множество условия и ограничения - направо заемодателят е влязъл в къщата му и му е казал какво да прави, от какво да се лиши и т.н. И на всичкото отгоре я няма типичната банкова тайна, а всички са разбрали за това.

Ако вие бяхте инвеститор с добра идея/бизнес щяхте ли да отидете точно в този момент при вашия приятел и да го поканите за партньор/съдружник? Най-вероятно не.

Сега да сменим вашият приятел с някоя държава, а заемодателят с Международния валутен фонд (МВФ). Ако България сключи споразумение с МВФ за отпускане на кредит можем да очакваме следния сценарий:

 - Вашингтон изпраща експерти в България, които започват да нищят защо сме поискали финансиране от тях. След известно време излизат с доклад, с който казват, че за да отпуснат финансирането, трябва да намалим заплати, пенсии, отпуски и т.н. Налагат множество ограничения и започват да казват кое е хубаво да се прави и кое не.

- България е малка страна и никой на запад не обръща повече от една колона (или малка статийка)  внимание в пресата си. Това което ще пише за нас, е че сме закъсали яко щом сме извикали "американския" фонд на помощ. Веднага ще започнат асоциации с други страни взели кредит от МВФ - Унгария, Латвия, Румъния и да не за бравяме Гърция. 

- Инвеститорите веднага ще се откажат да идват в страната ни, която изглежда сама не може да се оправи, щом се е наложило МВФ да идва и да й дава акъл какво да прави. Бизнес климатът няма да изглежда много сигурен...

Самият финансов министър, който е живял, учил и работил в САЩ и в предизборната програма беше записал споразумение с МВФ осъзна, че за малка европейска държава негативите биха били много повече от плюсовете и сам се дистанцира от това предложение.

Решението е сами да се справим с финансовите си проблеми - чрез други по-подходящи инструменти, механизми и реформи.

Да оставим МВФ да спасява Гърция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар