вторник, 25 май 2010 г.

Реформа за една по-добра наука

Българска академия на науките определено има нужда от реформи. В институтите времето като че ли е спряло и много от работещите в тях живеят във времената отпреди 20 години. Инициативата и мотивацията са на ниско ниво и основната причина е липсата на средства и ниското заплащане. От друга страна, има сигурна (макар и малка) субсидия от държавата, която се получава без значение кой колко е работил през годината. Тоест и да си "дремал" през повече време - пак получаваш пари.

Едно от предложенията за реформа е въвеждането на нова длъжност - заместник-председател на БАН, отговарящ за управлението на финансовите ресурси. Идеята е да се отдели академичното от финансовото управление на академията. Ако идеята на практика се реализира ще има много положителни резултати. Защото БАН трябва да започне да мисли "пазарно" и да намери още поне 10 начина да се финансира, а не да чака само на субсидията от държавата. Време е да се научим да продаваме продуктите, които произвеждаме в тези научни центрове. Един учен ще бъде много по-мотивиран ако знае, че може да получи финансиране за това което е "произвел".

Университетите в САЩ не се оплакват толкова от намалената държавна субсидия, защото имат още 15 източника на финансиране, което ги спасява в тежки времена. 

Ясно е, че като бедна държава с най-ниския БВП в ЕС и парите за наука ще бъдат малко и недостатъчно. Затова трябва да се търси външно финансиране - от бизнеса, от проекти... И по-добрите институти да получават повече.

Снимка: sxc.hu/

5 коментара:

 1. По принцип си е кофти решение да оставиш учен да се занимава с пари. Академиците трябва да си гледат науката. Идеята за човека-специалист по всичко, отдавна се провали.
  Че иначе на човек му се плаче, като гледа какво става с науката...

  ОтговорИзтриване
 2. Ако в някое научно откритие на БАН има хляб, проблема им е в рекламата. :)

  ОтговорИзтриване
 3. ГЕНИАЛНА идея!! Да сложим още една длъжност, тоест още един хрантутник на държавна хранилка. Абе не става така. Трябва да заиграе голямата резачка и това е! Да останат 20 института - най-важните, които наистина правят наука и тези, без които не може - например този по български език. Тези "реформи" са бошлаф работа - явно няма желание и гледат да отбият номера. Ясно е, че няма да им е приятно да съкратят половината учени, но просто няма друг изход.... На работниците в "Кремиковци" също не им беше приятно.

  ОтговорИзтриване
 4. Проблемът на БАН е не че има много хрантутници на държавна издръжка, а това, че времето е спряло и връзката с бизнеса се е изгубила, тоест няма финансиране отвън. Чака се единствено на субсидия от държавата. Работата на този човек е да намери финансиране отвън и БАН да започне да живее на (почти) собствена издръжка.

  ОтговорИзтриване
 5. Е как да го намери това финансиране? Катопокани някой мастит бизнесмен на среща в института по География ли? Нали онзи като влезе и ще си пререже вените от отчаяние?

  ОтговорИзтриване