сряда, 26 май 2010 г.

Каква е вероятността Гърция да фалира?

Според кредитните пазари вероятността Гърция да фалира до 2015 г. е 75%. Цифрата безспорно е доста стряскаща. Ето на какво се дължи.

Дали сте на някого заем - много пари. И тъй като не сте сигурен, че той ще ви върне (навреме) заема, решавате да си направите застраховка, в случай че нещо стане - вие все пак си искате обратно парите. Цената на тази застраховка се определя според риска и състоянието на кредитополучателя - например ако сте дали 100 000 лв. на приятел, който няма сигурна работа и има финансови проблеми - цената би била много по-висока от цената на тази на застраховка дадена на заможен човек, който има стабилни високи доходи.

Такъв застрахователен инструмент се наблюдава и на пазарите, където държавите вземат заеми от различни инвеститори или институции. Казва се credit default swap (CDS) и показва каква е цената на застраховката срещу това една държава да фалира, тоест да спре да плаща дългове си. В момента застраховката на гръцки заем от 10 млн долара до юли 2011 г. струва 830 000 долара. Това е цена при поемане на 70% от дадената сума. Тоест при фалит на Гърция вие ще получите 7 млн от дадените 10 млн като заем. Изчислено това е 26%  риск южната ни съседка да спре да плаща до юли 2011 г. До 2015 г. вероятността от фалит вече се изчислява на 75%.

С риск около 5% да фалират са Норвегия и САЩ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар