петък, 28 май 2010 г.

Слабо Евро...?!

В последните няколко дни стойността на еврото "главоломно" (според някои) падна сравнение с тази на долара и йената. Причините са много - най-вече несигурното бъдеще на гръцката държава и опасността от нейн евентуален фалит да повлече със себе си и други държави, а и самата Еврозона към възможен разпад.

Но всъщност спада на еврото до такива стойности не е нещо чак толкова изненадващо или историческо. В публикация в блога си, Георги Ангелов показва нагледно, че дори в момента след значителния спад, който наблюдаваме, еврото (курс 1,24 към 28.05.2010 г.) е по-скъпо отколкото е било през по-голямата си част от своето съществуване. 

Истината е, че пазарите са трудно предсказуеми как ще променят стойността на една парична единица спрямо друга. Сега те реагираха негативно и стойността на единната европейска единица падна спрямо тази на долара. Паниката почти обзе всички и започнаха да се мислят сценарии за намесата на Европейската централна банка, която да спаси положението. Но положението не е толкова трагично, колкото се описва.

Дори напротив. В своя статия Financial Times казва, че слабото евро е добре дошло за Гърция и Германия и именно тази му по-ниска стойност може да извади южната ни съседка от кризата, в която е изпаднала. 

Когато стойността на валутата, с която оперираш падне (спрямо долара например), това прави експортът по примамлив за страните опериращи с по-скъпите валути. Тоест ако преди за 10 долара си купувал 3 бутилки вино, сега ще можеш да купиш 4 за същите пари. Оказва се, че 56% от експортът на Гърция е към страни извън Еврозоната. Всеки трети турист, който идва в южната ни съседка, е от страна извън Еврозоната. Така че по-добре да спират стачките, които отблъскват туристите и да се захвнат за работа.. Слабото евро им дава благоприятна възможност да се измъкнат от незавидното си положение.

Илюстрация: sxc.hu/

Няма коментари:

Публикуване на коментар