вторник, 18 май 2010 г.

IKEA идва, конкуренцията да внимава в картинката

(Може ли магазинът за хранителни стоки в един немски или австрийски град да продава някои от стоките си по-евтино в сравнение с цените на същите стоки в български магазини, и в същото време касиерът там да взима 3 пъти по-висока заплата от българският касиер. Ами може!)

На 3 юни е първата копка на новия магазин на IKEA, който вече ще е в България. Нека  се дистанцираме за момент от марката, бранда, отрасъла и т.н. Фокусираме се над това, което става, когато нов играч влезе в даден отрасъл - създава се конкуренция. А тя стряска, мотивира и кара субектите на пазара да мислят. Иначе ще загубят пазарен дял, клиентите си и оттам печалбата си.

За да спечели пазарен дял и да бъде първи по продажби в своя отрасъл, шведската верига въвежда следния (иновативен) подход в своя бизнес: анализира пазара и казва на своите доставчици и производители, че иска стока А (кухненска маса) да има крайна цена за продажба от 70 лева. Оттук нататък доставчикът започва да мисли как да направи въпросната стока за да се вмести в зададената крайна цена. Оптимизират се материалите, пътят за доставка, работната ръка... IKEA използва 1350 доставчика в Европа, Азия и Северна Америка. И избира този, който ще предложи най-ниска цена за дадената стока.

IKEA не са перфектни. Но те ще предложат на крайния потребител цени, които ще бъдат по-ниски от средните на пазара. А това ще е от полза на всички нас.

Примерът на шведската верига може да даде един от възможните отговори на казаното в началото на статията. Оптимизиране на разхоходите, избор на правилните доставчици, правилно управление на покупките (обем, количество), дългосрочни договори за доставка и т.н. са само някои от предложенията...1 коментар:

  1. Внимание всички, за да Clydesdale ЗАЕМИ,

    Имате ли лош кредит? Имате ли нужда от пари, за да плащат сметките? Имате ли нужда да се започне нов бизнес? Имате ли незавършен проект на ръка поради лошо финансиране? Имате ли нужда от пари, за да инвестират в някои области на специализация, която ще ви ползва? и не знам какво да правя? Ами вие сте на правилното място и ние сме тук, за да осъществи мечтата си да дойде до реалността, ние предлагаме лични, бизнес кредити, комбинирани кредити, студентски заеми, заеми консолидация и толкова повече [сигурни и необезпечени]. Ние даваме заем с нисък лихвен процент от 3% Така че не ни посетите сега чрез {Clydesdaleloancompany@yahoo.com или Clydesdaleloancooperation@hotmail.com} или Тел: (347) 708-8926 или посетете нашия сайт HTTP: // georgeclydesdaleloans. bravesites.com/

    Благодаря за съдействието
    Джордж Clydesdale ...

    ОтговорИзтриване