четвъртък, 17 юни 2010 г.

60 лв. - данък телевизор?! Пак помислете...

Новината, че се обмисля въвеждането на данък от 60 лв. за всяко домакинство, без значение дали и колко телевизора има, звучи не само несериозно, но и налудничево.

Правителството засега геройски успява да закрепи (друг е въпросът колко успешно) бюджета без да вдига данъците, което е най-големият плюс и не трябва да се отрича. Вдигането на данъци е крайна мярка, която би вдигнала цените на стоките и услугите и би намалила потреблението. В контекста на всичко това, някой изкача и казва, че за да закърпи бюджета на БНТ и БНР ще обложат домакинствата с 60 лв. годишно. Това е абсурдно:

 - защо трябва да плащат всички домакинства, при положение, че немалка част от тях не гледат и не слушат въпросните канали; Така излиза, че ти плащаш за нещо, което не консумираш ?!

 - БНТ и БНР посредством сателит и интернет се излъчват в много други страни. Защо едно българско домакинство да плаща, а немското или американското, което също гледа/слуша да не плаща?

 - Знаем за обществената функция на БНТ да информира, образова и забавлява, но е лошо за самата нея да събира приходи по такъв социалистически начин - от всички по-равно. Този непазарен метод е обречен на неуспех. БНТ няма да продължи да се развива и да търси приходи, а ще стои и ще чака сигурните парички от данъците. По същата логика утре всички университети или училища могат да поискат такъв данък - те също изпълняват важна обществена функция;

 - И сега телевизията се финансира от нашите данъци (държавният бюджет). Ако парите не стигат, пазарът е свободен - може да потърси там начини за финансиране. Частните телевизии от това живеят.

Безспорно е, че националната телевизия и радио има добри и качествени предавания, както и че школата там е от най-добрите, но в същото време има и много неактуални и останали в миналото предавания. Махнете ги, направете или привлечете по-добри. От това ще спечелите зрители, оттам и повече рекламодатели - приходи.

2 коментара:

  1. Следващата стъпка е данък естествено осветление/дневна светлина. Гледане в точка - 1 стотинка, за всяка следваща точка по 1% отгоре. Утехата за народа ще е, че този данък е дреболия в сравнение с безкрайността на вселената.

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм съгласен само, че е социалистически метода. В Обединеното кралство също плащат такъв данък. Явно от тях сме го видяли. Съгласен съм с теб обаче, че тук е пълна глупост да се въвежда.

    ОтговорИзтриване