сряда, 2 юни 2010 г.

Да кажем сбогом на кроната

Естонците тръгнаха да си купуват нови портфейли, в които да слагат евро банкнотите след по-малко от 6 месеца. Днес комисията по икономически и парични въпроси към Европейският парламент одобри присъединяването на Естония към Еврозоната. На 6 юни думата имат финансовите министри на "Евроландия", както някои наричат Еврозоната, а финалното решение ще бъде взето на 13 юли. По всичко личи, че нищо не може да спре устремът на балтийската държава.

Както списание Economist твърди, Естония е твърде малка държава за да отслаби или да заздрави Еврозоната. Нейният БВП е под 1% от този на ЕС. Присъединяването има по-скоро психологически ефект, който има за цел да покаже, че Еврозона не само все още има, но тя продължава да се развива и всеки, който спазва Маастрихските критерии е добре дошъл вътре в нея.

Естония от друга страна показа, че умее да води правилната фискална политика, която да ги изправи пред вратите на "Клубът на богатите". След като замениха омразната за тях рубла с кроната през 1992 г., 19 години по-късно идва ред на нова промяна. Промяна, която определено има по-добра перспектива за успешно развитие, въпреки тежките дни, които изживява Еврото.

Снимка: sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар