понеделник, 7 юни 2010 г.

Кой е следващият?

След като Гърция изпадна в тежки времена заради прекомерен външен дълг, който поради ред причини не може да обслужва, все повече ни притиска въпроса коя е следващата държава, която ще се нареди до южната ни съседка. Беше измислено звучното PIGS (прасета), което обхващаше страните с  най-големи финансови проблеми в ЕС -  Португалия, Италия, Гърция и Испания. 

Графиката по-долу показва, че всъщност страната с най-големи задължения в абсолютна стойност е Испания - с външен дълг около 4 пъти и половина по-голям този на Гърция. Не е ясно кои са банките отпуснали тези заеми. Ясно е само, че с най-голям дял са френските, немските, британските и холандските.  

И докато 19 май отмина (тогава Гърция трябваше да погаси 8,5 млрд. евро по държавния си дълг и го направи благодарение на спасителния пакет от ЕС и МВФ), сега идва друга червена дата - 30 юли. Тогава Испания трябва да плати 16 млрд. евро от своите задължения. Като вземем предвид фактът, че няколко испански банки поискаха помощ от държавата, инвеститорите определено ще сънуват по някои и друг кошмар тези два месеца. Еврото също реагира отрицателно и в петък достигна четиригодишно дъно спрямо долара .

Всички погледи и надежди са насочени към иберийската държава. Един нейн крах сериозно би разклатил устоите на Еврозоната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар