четвъртък, 10 юни 2010 г.

Как Европейският съюз се усъмни в нас?

EU investigates Greek-style budget fraud in Bulgaria
Published: 10 June 2010, http://www.euractiv.com

Заглавие, в което се срещат думите България и Гърция към днешна дата не е на хубаво. Особено пък ако е написано в уважавани чужди медии и става достояние до десетки милиони жители на стария континент. Току виж са ни забъркали в някаква конспирация с южните ни съседи.

Едва ли има човек в момента, който може точно да каже как и с колко ще се промени бюджета на държавата. 4,8% дефицит ли да очакваме или това е изчислено по един начин, а за пред Брюксел (Евростат), той ще бъде друг. Получава се едно объркване, защото българската държава изчислява по един начин дефицитът/излишъкът в края на годината – по т.нар.  кешова/касова основа, тоест в края на годината теглим чертата колко пари има в „касата” (хазната) и казваме на толкова сме на минус или плюс. ЕК обаче си имат свой подход и не вярват на нашия. Те изчисляват държавните бюджети на начислена основа или казано по друг начин – ако си сключил договори в настоящата година, но не си правил плащания – няма значение, това също се смята, когато теглиш чертата. Всъщност това беше и причината миналата година бюджетния дефицит да скочи до 3.9% според Евростат, защото имаше сключени договори с подизпълнители, но тъй като нямаше плащания по тях, те не бяха включени в крайния резултат на бюджета за 2009 г.

За 2010 г. има предвидени плащания по тези договори – затова и касовия/кешов дефицит скача до 4,8%, но тъй като това вече е изчислено по метода на Евростат за 2009 г., реалният дефицит, който ще кажем на Брюксел (по тяхната методика) се очаква да е доста по малък.

Малко сложно стана. Всъщност не е малко, защото в ЕК не ни разбраха и решиха да изпратят мисия в България, която да провери какво става. Двойният стандарт по изчисляване на бюджета се вижда съмнителен за Брюксел и започнаха сравнения с Гърция. Изглежда от там се разсърдиха, че не сме ги предупредили за промяната или просто не виждат смисъла в тези промени. Каквото и да е, изчисленията на касова основа не им харесват, защото нямат нищо общо с техните, а и са лесно манипулирани.

Снимка: sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар