събота, 12 юни 2010 г.

Светът е (не само) футбол...

От днес стотици милиони насочиха погледите си към световното първенство по футбол в ЮАР. Точно след месец, на 11 юли, един отбор ще грабне титлата и ще бъде "най-добрият отбор на планетата"...поне до следващото първенство през 2014 г.

Да бъдеш домакин на световно първенство е привилегия и чест, но дали е толкова добре и от икономическа гледна точка? Въпросът е много сложен и мненията на много икономистите се различават. От една страна - държавата инвестира стотици хиляди в нови съоръжения и подобряване на пътната инфраструктура, бизнесът е щастлив от пълни хотели, ресторанти и магазини, туристите оставят стотици хиляди евра, долари и т.н. в държавата домакин. От друга страна, държавите домакини изпадат често в дефицити за да могат да финансират тези събития, за месец и нещо всички гледат футбол и работоспособността пада, огромни разходи отиват за охрана, сигурност и т.н.

Ако проследим БВП на една страна в периода две години преди организиране на световно първенство, годината на провеждането и две години след края на първенството ще видим следните факти:


 - В повечето случаи БВП в годината на провеждането (организирането) на Световните шампионати пада и е по-нисък от следващите две години.

 -  В повечето случаи организирането на игри от такъв мащаб влияе позитивно на икономиката и това се доказва в следващите две години от края на игрите, където БВП обикновено се покачва.

Разбира се БВП е твърде общ показател и е трудно да се видят конкретни данни, като например кои сектори от икономиката (например туризъм) се развиват по-благоприятно и дали не са за сметка на други. Трябва да се вземе предвид и факта, че БВП се влияе и от други фактори- икономически, финансови кризи и др. Но при равни условия и при подходяща и правилна държавна политика световните първенства по футбол освен шумът и празненствата, трябва да носят и повече приходи и растеж на икономиката на държавата домакин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар