понеделник, 14 юни 2010 г.

За футболът, бизнесът и начинът на мислене на една нация

Световното първенсто по футбол е вече в разгара си. Южна Африка се радва на невиждана популярност и посещаемост от туристи (разбирай приходи), но в същото време в много други страни се наблюдава спад на производителността и бизнесът страда. 

Това са Англия, Германия, Италия, Испания..., страни, където футболът е нещо повече от развлечение, по скоро начин на живот. Много от мачовете се играят в работно време, което предизвиква разместване на работно време (където е възможно), работа на смени и т.н. В много компании на острова дори не се опитват да спрат служителите си да гледат мачове в работно време. В Парагвай президентът Фернандо Луго е издал дори декрет, с който всички работещи в публичния сектор са освободени днес следобед (местно време) за да могат да гледат мача Италия - Парагвай. 

Това разбира се се отразява зле на бизнеса. Chartered Management Institute изчислява, че загубата на продуктивност в Обединеното кралство се оценява на 1 милиард паунда.

------------
Концентрирайки се върху това, което стана в Южна Африка тези дни, можем да заключим, че  Германия показа на футболния терен това, което показва от десетки години в ЕС в икономически и политически аспект. Невероятно конкурентоспособна, нападателна, безмилостно смазваща всякаква конкуренция, стремяща се винаги да е на върха. Най-богатата страна в ЕС (по БВП), показа вчера как трябва да се играе футбол (а и не само) и не пощади континентът държава - Австралия, въпреки че можеше да си пази силите си след два вкарани гола. 

Немците не са ми любимият отбор, но това, което направиха вчера на терена показа защо Германия е на върха в ЕС. Или както се изрази един журналист от Wall Street Journal: 

How can we put this delicately: Germany is one competitive country. When it engages in an endeavor, it tends to go for total, soul-crushing, mind-blowing domination.

Снимка: sxc.hu

2 коментара:

  1. Мдаааааа. Отлична статия, Коки!!! DEUTSCHLAND!!!! Наистина са най-големите - не само на футбол. Единсвената нация, която бих съизмерил с тях по величие и цивилизационни достойнства са англичаните. Говоря за музика (класическа и съвременна), литература, художествено изкуство и т.н. - далеч не само за спорт. Именно затова съм за немците на световното - ДУХА! Играят до последно и бият с много. Снощи ако можеха, щяха да разпорят австралийците и с 10:0.

    Днес гледахме на работа и се смяхме на едно много духовито заглавие на статия в "Guardian", кето може и да е неразбираемо за незапознатите със Sex Pistols, но все пак: "Never mind the Ballacks. Here come the Germans" :))))))

    ОтговорИзтриване