събота, 19 юни 2010 г.

МВФ: България се възстановява от кризата

The period of economic recovery has begun in Bulgaria, according to the International Monetary Fund (IMF).

България е малка и не толкова апетитна за инвесторите страна в глобален план. Вниманието, което световните медии или организации отделят на нас не е голямо, затова и най-кратките новини определят мнението и представата на пазарите, инвеститорите, чуждите фирми и т.н за климата у нас.

МВФ едва ли е проучил в детайли как вървят българските приходи и разходи, предстоящите реформи и т.н., по-скоро следи крайните данни, които се публикуват на институционално ниво като растеж на износа, месечни дефицити/излишъци, размер на фискален резерв и т.н. Но положителната новина, която излиза от тях, ще се отрази благоприятно на бизнес климата в страната. Ето защо.

Международните организации се оказаха мощен двигател на настроенията на пазарите.  Положителните оценки/анализи успокояват инвеститорите и те са склонни да инвестират повече. Негативните  такива могат да срутят даден пазар или дори да предизвикат фалит на някоя държава. Нека си припомним  оценките, които даваха рейтинговите агенции на отпуснатите заеми в САЩ. Те реално заблуждаваха инвеститорите, които прекупуваха junk дълговете, благодарение на което пазара се срина. Оли Рен каза преди седмица, че ще проверява данните за бюджета на страната и застраховката от фалит на България скочи до исторически връх. Свалиха рейтингите на гръцката държава, следствие на което тя понесе нови огромни загуби.

Когато МВФ говори хубави неща за нас е добре. Дано не се окажат само краткотрайно явление...

Снимка: sxc.hu, srbichara

Няма коментари:

Публикуване на коментар