понеделник, 28 юни 2010 г.

За спецификата и повишаването на ДДС

Има две сигурни неща на този свят, които няма как да бъдат избегнати - това са смъртта и данъците.

От всички пък възможни данъци - най-любимият на политиците е ДДС. Има много голям обхват и приходите от него в хазната са най-високи - съставляват почти половината бюджет на страната. Данъкът е косвен, тоест плаща се на държавата от трето лице, но действително го плаща купувачът/потребителят на услугата. Така малко се размива реалната тежест на данъка и няма  чак толкова недоволни, както би имало при подоходния данък, където директно ти вземат процент от заплатата в края на месеца.

Данъкът на потреблението или оборота както още го наричат в някои страни е основният лост при спешно набиране на средства и вече няколко държави го дръпнаха. От таблицата вляво се вижда, че Румъния, Англия, Гърция, Португалия и т.н. увеличават с няколко процента данъка в страните си.

Всъщност ако се стигне до там, че трябва да се увеличават някакви данъци и това да има реален ефект за изпразнената хазна - то най-добре е да се увеличава наистина ДДС, а не преките данъци като подоходния и т.н.

Причината е следната. Ако вземат и вдигнат плоският данък, тоест подоходния данък, това означава, да се вземе от заплатата на всеки, който работи и се труди. Това ще увеличи сивата икономика, а реалният ефект (събрани пари) от това няма да е много голям. В крайна сметка всички, които работят, ще бъдат "наказани", а потенциални инвеститори могат да бъдат отблъснати. Междудругото това е едно от малкото преимущества на България в ЕС - сравнително ниската данъчна тежест в страната.

Ако се наложи да вдигат ДДС, това ще повлияе върху цените на всички стоки и услуги, но тогава отделния човек сам ще решава за какво да похарчи парите си. Тоест ако се откаже да си купува телевизор или да ходи на почивка - няма да плаща увеличеното ДДС и така няма да бъде ощетен от вдигането на данъка. Именно с това "преимущество" ДДС е по-подходящ за увеличаване от преките данъци.

Всъщност всякакво вдигане на данъци е неблагоприятно за икономиката като цяло. Някои страни вече нямат избор и посягат на данъците. Дано България не се присъедини към тази група и поне по една класация да бъде в челните места.

Няма коментари:

Публикуване на коментар