вторник, 29 юни 2010 г.

Немците не искат вече еврото, но дали всъщност е така?

„Повечето германци - 51,4 на сто, искат връщането на дойче марката осем години след въвеждането на еврото като платежно средство в страната, показва допитване на института Ипсос (Ipsos), цитирано от Франс прес.”


Всъщност това не е изненада. Все пак Германия беше страната, която отдели най-много ресурси за да успокои създалото се напрежение в Еврозоната. Тя имаше най-голямо участие в спасителния пакет, който пътува вече към Гърция. А това означава спешно намиране на едни (много) пари, което пък от своя страна означава или лишаване от нещо в момента или емитиране на дълг, който ще се плаща от бъдещите поколения. Ако не бяха в Еврозоната – нямаше да се стига до това.

Освен това ножът опря до кокала – наложи се съкращаване на разходи и вдигане на данъци. И то не толкова заради грешки правени от самите немци, колкото външни фактори, които повлякоха всички страни не само в Европа – ипотечната криза в САЩ, превърнала се във финансова, а след това и в икономическа, прекомерното харчене на южните страни, докато други повече залагаха на спестяването. (Можем да си припомним и баснята на Езоп, която много на място влиза в употреба: мравките събират зимнина цяло лято и консумират много умерено и разумно, докато щурците са мързеливи и само пеят и свирят. Но зимата идва и щурецът чука на вратата на мравката и моли за помощ. Мравките разбира се са Германия, Япония и др., а щурците – Испания, Гърция, Португалия и т.н.).

Немците няма как да не са ядосани – живеят в най-богатата държава в ЕС и често остават с впечатление, че носят на гърба си други страни, кото водят не толкова разумни политики. Страната е и един от най-големите нетни донори в ЕС - дават много повече отколкото получават.

Дори всичко това да е така, можем да бъдем спокойни, че фрау Меркел скоро няма да допусне  Германия да излезе от Еврозоната и да изпусне шанса страната й да бъде двигател на ЕС и решаващ фактор за неговото му развитие. Залогът просто е твърде висок.   

Снимка: sxc.hu/ carluk2007

1 коментар:

  1. Всъщност като толкова много немци не са за еврото и са най-големите донори в ЕС, а за това не получават толкова, колкото дават - защо да не напуснат еврото? И защо да останат. Разбирасе една такава рязка и голяма промяна ще донесе и негативи, но пък защо тогава са се бутали към еврото за да носят толкова държави на гръб.

    ОтговорИзтриване