петък, 4 юни 2010 г.

Интересен начин за набиране на средства

Когато преди известно време Гърция откри сметка в националната си банка, в която всички можеха да помагат кой както може за спасяването на страната, едва ли много хора са погледнали на това сериозно. Оказва се обаче, че в САЩ този метод на финансиране на публичния дълг работи. И разкрива някои интересни факти.

Публичният дълг на САЩ възлиза близо на 13 трилиона долара. Това е голямо число - 18 нули след 13. Освен със стандартните начини и механизми за погасяване и рефинансиране на дълга, американците са отворили и сметка, в която всеки, дори онлайн, може да преведе пари и да помогне на правителството в тази му задача. В началото на 2010 г. резултатът от тази кампания е повече от интересен:

 - присъстват, разбира се, десетки шегаджии, които са превели по 1 цент на правителството;
 - 1500 човека са превели по 100 долара или по-малко;

И тук става интересно:
 - 17 човека са дарили по повече от 100 000 долара, а
 - 1 човек е превел сумата от над 1 млн и 500 хиляди долара.

Общата стойност на това доброволно участие на гражданите в помощ на правителството е 11 милиона долара. Графиката с данните може да бъде видяна тук

Защо ли имам усещането че този модел няма да работи нито в Гърция, нито в България.

Снимка: sxc.hu/

3 коментара:

  1. Защо няма да работи в България ли ? Защото честните и добри са бедни и гладни, а тези които имат пари не се интересуват за благото на другите, а само за себе си.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз бих се въздържала заради комисионните при банковите преводи. Ако прежаля 10 лева за публичния дълг, ще трябва да дам и 5 лева на банката. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Защото това не е справедлив начин за намаляване дълга на правителството, а както знаем американците водят в класацията за "изперкали".

    ОтговорИзтриване