понеделник, 7 юни 2010 г.

Ето така се прави!

Пари няма, криза е. Субсидиите, които държавата изплаща на общините бяха намалени между 15% и 20%. В резултат на това някои малки общини (като община Септември) заплашиха, че ще фалират. Положението е тежко - спор няма.

Но вместо да се тюхкат и вайкат от лошата си съдба, няколко общини показаха правилният път на мислене в тази ситуация. Дали заради намалените приходи или заради други подбуди, на 20 май тази година общините Хисаря, Асеновград и Родопи учредяват "Фонд за развитие на летище Пловдив - южната врата на България". Идеята е да привлекат повече туристи в региона, използвайки летище Пловдив, което ще предоставя услугите си в пъти по-евтино от това в София. Компанията, с която  се водят преговори е Ryanair - най-големия нискотарифен авиопревозвач в Европа. Към създаденото сдружение ще се включи и община Пловдив, а преговори се водят с още 20 малки общини в региона. Привличането на туристи означава не само раздвижване и развитие на бизнеса по тези места, а възможност за повече собствени приходи и самостоятелност на общините. Чакането и разчитането единствено на държавна субсидия е икономически вредно - то убива идеята за развитие и търсенето на нови възможности и приходи.

Макар и в начален етап идеите за развитие на летището и авиопревозвача са повече от обнадеждаващи - обсъждат се 5 дестинации, от които да лети авиопревозвача, мисли се над варианти за създаване на автобусни линии от летището до отделни общини, където туристите биха имали интерес да отседнат.

Ако тази инициатива стане реалност, това ще е добър урок за всички общини как да се развие даден регион и и как да се увеличат приходите. Похвално! 

Снимка: sxc.hu

1 коментар:

  1. Потенциалът на летище Пловдив не се използва добре.Чудесна идея.Може да се разшири и с карго полети до различни държави.

    ОтговорИзтриване