четвъртък, 15 юли 2010 г.

Защо Швейцария е толкова чиста страна?

Защото 
1. за местната и централната власт на страната това е приоритет и 
2. посочените горе знаят как да го правят качествено и ефективно.

Ако отговорът ви се струва твърде общ ето конкретен пример. Най-големият град в Швейцария е Цюрих. Всъщност населението му е "само" 365 хиляди души. На всеки 3 години в началото на месец юли се провежда така наречения Цюрих Фест, грандиозно събитие, където властва забавлението - музика, танци и разбира се хапване и пийване. Улиците се напълват с временни заведения за бързо хранене и барове. Според медиите тази година 2 млн. туристи са посетили града през дните на фестивала. Може да си представите какво означава това за тихите и  консервативни швейцарци. От друга страна местната управа е изправена пред не малък проблем - за няколко дни 2 млн. туристи оставят след себе си огромно количество боклуци. Затова взели, че измислили следното гениално решение: всеки търговец по улиците, който продава напитки или храна в пластмасови или метални кутийки/шишета получава Х броя пластмасови жетони на равностойност 2 франка. И се получава следното: човек отива и си купува бира в кутийка. Тя струва 5 франка, но ти вземат 7 франка и ти дават жетончето от 2 франка като ти казват, че ще ти дадат 2-та франка, като им върнеш кутийката. Връщаш им кутийката, те я пускат в кошчето за боклук и ти си получаваш обратно парите.

Нещо подобно има и в България, но тук се прави с цел да се използват отново стъклените бутилки от производителите. Там го правят основно с цел по-малко отпадъци по улицата и схемата работи. Ако искаш цапай, но си плащаш 2 франка. Парите отиват в общината (след като търговецът не е получил обратно жетон, той връща получените пари), част от които могат да се използват за почистване на улиците, а останалата част за нещо друго.

Всъщност май няма някаква магия в богатството на швейцарците, просто интелигентни и ефективни решения.

Снимка: http://www.sxc.hu

3 коментара:

 1. Мисля, че в Швейцария е чисто най-вече, защото повече се чисти (което също тръгва от приоритетите на властите).
  Що се отнася до събирането на опаковките, да, то масово се прилага в Западна Европа и включва дори метални кутийки пластмасови бутилки от напитки. Това донякъде допринася за чистотата, но основната движеща сила е друга - разделно събиране на отпадъците с цел повторното им използване или рециклиране.

  ОтговорИзтриване
 2. Идеята на принципа цапаш-плащаш и то веднага, както в случая е доста интересна.

  ОтговорИзтриване
 3. Това е уникалността на идеята - който иска да цапа, той ще си плаща.

  В момента, когато улиците са мръсни - общината чисти, плащайки на фирми с нашите данъци. Тоест дори и да не си цапал, пак плащаш за чистенето. А това малко не е честно...

  ОтговорИзтриване