петък, 16 юли 2010 г.

Да викаме ли на помощ МВФ?

Не.

Единственият разумен довод да звъннем на Международния валутен фонд да си резервират билет за България би бил ако имаме огромен дефицит, изпитваме затруднения с взети заеми или плащания и толкова сме затънали, че изход не се вижда.

МВФ е последна инстанция при проблеми във финансовата система на една държава. Към нея се обръщат тези, които са пробвали всички възможни варианти и не са постигнали нищо. Които нямат волята да се справят сами и отдавна са изпуснали юздите.

МВФ не е магьосник, който с магическа пръчица да оправя тежкото положение на дадена страна. Фондът всъщност прилага една и съща рестриктивна и болезнена програма във всички държави, където е влязъл. Всъщност това е и условието - ще получите заем от нас, но ще правите това, което ние кажем. Какво включва това: 

 - рестриктивна парична политика - ограничаване на парите в обращение с цел повишаване на вътрешния лихвен процент до това ниво, което е необходимо за стабилизиране на местната валута;

 - рестриктивна фискална политика - повишаване на данъците и драстично намаляване на правителствените разходи. Преди дни в Гърция замразиха заплатите в частния сектор за 3 години като целта е трудът в страната да е сравнително евтин, с което да се привлекат повече външни инвестиции. Редица данъци бяха вдигнати.

 - приватизация и фискална либерализация - продажба на държавни компании и премахване на ограниченията по движенията на международния капитал;

Трябва да се отбележи, че основната цел на МВФ е първо да гарантира изплащането на взетите заеми от съответната държава и едва след това да осигури благоденствие на страната и нейните граждани. Именно затова мерките са много болезнени - в краткосрочен план и бизнеса и гражданите страдат.

Освен, че всички страдат, страната влиза в "групата на получилите заем от МВФ", което автоматично означава "държава с проблеми". А това прави инвестиционния климат в страната несигурен и рисков и отблъсква бъдещи инвеститори.

Страните със заеми от МВФ в момента са Украйна, Латвия, Унгария, Гърция и Румъния (Полша също, но нейния заем е по-друга линия). Положението в тези държави е тежко и твърдението, че МВФ дисциплинира може да е вярно, но че дава сигурност на бизнеса и гражданите е спорно. Вие къде бихте инвестирали: в почти фалиралите Гърция или Унгария или в справилата се сама Естония?

Изводът е, че който сам се справи с тежкото си положение печели най-много. На това трябва да заложи страната ни. Докато е време...

Снимка: http://www.sxc.hu/

3 коментара:

 1. Я ми обясни как по-точно са замразили заплатите в частния сектор в Гърция, че не ми е много ясно :)
  А МВФ ни е нужен, за да дисциплинира това смотано правителство, което трябва да спре да харчи и да започне реформи. Нещо, което само очевидно няма да направи.

  ОтговорИзтриване
 2. Т. Не съм сигурен, че точно в Естония ще инвестирам. В какво точно да инвестирам там като гледам не правят нито чипове, нито фармация, нито нанотехнологии, нито имат петрол, нито газ, нито ... нито. Страна с 1.3 мил. население (ако е останало толкоз), за което не е ясно с какви темпове се доизнеся в Скандинавията. Така, че аман от либерали дето ни обясняват как инвестициите се изсипвали там където няма данъци имало електронно правителство, илало свобода. Аз предпочитам Китай дето няма свобода, но има 12% годишен ръст и 1.4 млрд. население, което е готово да работи по 12 часа на ден и да почива седмично само половината от неделята. Където се „произвеждат” 600 хиляди инженери годишно и където децата завършващи най-добрите американски университети масирано се връщат от въпреки липсата на свобода.

  ОтговорИзтриване
 3. @Nikolay

  Тази седмица се подписаха споразумения между синдикални организации(Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ)) и работодателски такива(Съюза на гръцките индустриалци (СЕВ)) за замразяване на заплатите в частния сектор.

  ОтговорИзтриване