вторник, 20 юли 2010 г.

Унгарски неволи

Все по-интересни неща се случват в Унгария. В началото на месец юни вицепрезидентът на управляващата партия Фидес незнайно по какви причини публично каза, че Унгария почти няма шансове да избегне гръцкия фалит. Това от своя страна предизвика сътресения на пазарите и заедно с новините около Гърция и Испания тогава доведоха до спад на еврото, повишаване на риска от фалит за страната и т.н.

Вчера правителството на Унгария тропна с крак и заяви, че повече не издържа на крайните и болезнени мерки, които Международния валутен фонд налага и отказва да ги прилага повече. Това от своя страна, означава, че МВФ спира кранчето за тази страна - или с други думи споразумението от 2008 г. е нарушено и Унгария няма да има достъп до останалите траншове от договорения заем от 25 млрд. евро. Тази новина предизвика нов шок за пазарите - спад на форинта спрямо еврото и долара, спад на борсата в страната и т.н.

Дали решението на Унгария е правилно или не, времето ще покаже, но можем да си извадим следните изводи:

 - присъствието на МВФ в дадена страна не е гаранция, че тази страна ще може да проведе желаните реформи и да направи необходимите спестявания в бюджета;

 - известно време Унгария ще бъде гледана с лошо око, защото: първо не успя да се справи сама, извика МВФ на помощ, после не издържа на програмата на Фонда и отново тръгна да се справя сама с проблемите си;

 - който няма воля и не успее навреме да се справи сам с проблемите си, дори и МВФ не е гаранция ще той ще успее. Нека си спомним за грешната намеса на МВФ в Аржентина и някои азиатски страни.

Не трябва да се заблуждаваме, че МВФ е нашето спасение и веднъж стъпил в България всичко  ще бъде наред.  Докато не е късно, страната ни трябва да покаже воля за самостоятелно справяне с проблемите.

Снимка: sxc.hu

3 коментара:

  1. Абсолютно противопоказно е да се допуска МВФ в България. Наистина трябва силна воля за да може страната сама да направи правилните стъпки за справяне с проблемите в икономиката. Това което ме притеснява е че фин.министър идва от Световната Банка.

    ОтговорИзтриване
  2. Самият финансов министър осъзна, че на този етап не е добре да се вика МВФ и промени мнението си по въпроса (преди да дойдат на власт икономистите на ГЕРБ настояваха за сключване на споразумение с МВФ)

    ОтговорИзтриване
  3. Така е. Но по принцип е нас едно се декларира а друго се върши (справка- програмите на всички досегашни правителства и изпълнението им). И според мен това не опира до волята на един човек. Който и да е той. Страхувам се от едно смотолевено извинение с кризата, контрол на МВФ, и съответното ново източване на дължавата.

    ОтговорИзтриване