четвъртък, 29 юли 2010 г.

Резултатите от ниските данъци не закъсняват

Ще стане ли България едно от най-добрите места за правене на бизнес на Балканите.

Защо не?

Преди няколко месеца отчетохме бум на регистрацията на гръцки фирми на територията на страната ни. Тези дни подобни идеи забелязваме и сред румънския бизнес - според информация в пресата, третата по оборот компания в северната ни съседка подготвя документи за пререгистрация в България. Причините са ясни: несигурната бизнес среда в Румъния, вдигането на данъци, лоши фискални показатели и постоянните опити за промени на заплати, пенсии и данъци, които ту се приемат, ту се отхвърлят. Положението в Гърция е дори по-зле: след като беше изправена на ръба на фалит, страната предприе редица мерки и беше принудена да вдига данъците (ДДС вече е 23%, стандартният корпоративен данък е 25%, а подоходния данък стига до 40%). 

От друга страна България заедно с Кипър са единствените страни в ЕС с корпоративен данък от 10%. Подоходният данък в страната ни е също 10%. Като прибавим и факта, че получаваме най-ниските възнаграждения в ЕС, разходите за труд в България излизат най-евтини в цялата Общност.

Разбира се има множество други фактори, които определят добрите места за правене на бизнес - добра инфраструктура, човешки капитал, ниска бюрокрация и подготвена администрация и т.н. Но  един от основните критерии си остава ниското данъчно бреме и България трябва да устои на натиска и влиянието на различни групи и прослойки и да запази едно от малкото предимства и успехи на страната ни. 

Снимка: sxc.hu


1 коментар:

  1. Що псувни отнесе горкият Дянков, а то... Сега вече можем да кажем: напред и нагоре!

    ОтговорИзтриване