сряда, 21 юли 2010 г.

България в полезрението на Wall Street Journal

Вестник Wall Street Journal е написал днес доста положителна статия за България. На моменти толкова положителна, че човек може да се запита за България ли става въпрос: 

"My wife and I are making a good living; we recently bought a house close to the sea and plan on having a second child. We don't want to live like our parents did behind the Iron Curtain and we like traveling a lot," said Marian Petkov, a 37-year-old engineer."

Две неща от статия не могат да бъдат отречени: в страната не бяха вдигнати данъците (в много други страни това е факт) и не се наложи да вземаме заем от МВФ по подобие на  Гърция, Унгария, Латвия и т.н.

От друга страна обещаното членство във Валутния механизъм беше отложено и страната от пример по фискална дисциплина се превърна в страна с процедура по прекомерен дефицит. 

Имаме очертаващ се растеж на икономиката от около 1% за 2010 г., но има други страни, които ще имат 1,5 - 2 пъти по - голям от нашия (Полша, Ирландия, Естония и др.). Това трябва да се отбележи, защото все още сме най-бедните в ЕС и ако искаме да настигнем останалите, ние трябва да бъдем начело в тази класация. Иначе все ще си стоим така най - отзад в ЕС. 

Затова трябва да сме максималисти. И реформите да продължат.


Снимка: sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар