събота, 7 август 2010 г.

Въпрос за 1 млрд. лева


1 млрд. лева са невнесените осигуровки в бюджета на НОИ. Онзи бюджет, от който се разпределят пенсиите за българите, влезли в пенсионна възраст. И тъй като няма как хората да бъдат оставени без пенсии, дефицитът ще бъде запълнен с парични трансфери от държавния бюджет или още по-лошо ще се наложи вдигане на осигуровките.  

За всички е ясно, че в сегашния си вид пенсионната система не работи. Измисленият преди 125 години от Ото Фон Бисмарк разходопокривен модел, при който работещите плащат солидарно пенсиите на пенсионерите е идеален, но при едно условие. Броят на работещите да е в пъти по-голям от броя на пенсионерите. Тогава е било така. Много малко хора са доживявали след 60 годишна възраст и пари е имало.

Сега обаче действителността е друга – съотношението работещи – пенсионери е почти изравнено и е нужна промяна. И то не каква да е промяна, а реформа, която да успее да балансира бюджета на НОИ и да няма повече дефицити от 100 млрд. лева.

Накратно пенсионната система се състои от три стълба – първият е солидарният (с който се плащат сегашните пенсии), вторият и третият са капиталово образуващи(парите отиват в лични сметки на осигуряващия се), като вторият е задължителен, а третият – пожелателен. Най – голямата осигурителна вноска(първият стълб)от дохода на един работещ отива солидарно за сегашните пенсионери. В замяна на това той получава обещание, че когато дойде време за пенсиониране, по подобен начин и той ще получава пенсия. Всичко това звучи разумно, но въпреки това граждани и фирми не са внесли 1 млрд лева осигуровки.

Защо толкова много хора не си внасят осигуровките?

В голяма степен отговорът се крие в това, че човек не усеща и вижда ефектът от внасянето на осигуровки. Със сегашният модел се получава едно прехвърляне на отговорност на държавата. Аз ти давам сега, но после искам ти да ми даваш и да ми осигуриш (добър) стандарт. Парите отиват някъде и някои друг ги разпределя – това което виждаш е, че пенсиите в момента са много ниски и едва стигат за нормален живот. Тогава човек започва да се пита защо да внасям вноски, ако и аз така ще имам нисък стандарт на живот.  

От друга страна ако капиталовият стълб стане водещ, тоест човек внася най-много в лична сметка и сам определя колко да внася в края на месеца, тогава отговорността не се прехвърля. Тя остава за осигуряващият се. И той не само ще е силно заинтересован да внася своите осигуровки, но и постоянно ще проверява колко е доходността на спестеното до момента. Колко от вас имат влогове в банки и колко могат да кажат колко приблизително са им спестените пари? Може би почти всички. Това е така, защото ти си внесъл пари за себе си и си силно заинтересован от това, какво става с тях.

Една малка промяна в начина на възприемане на нещата може да подобри изцяло пенсионния модел.

Снимка:  sxc.hu/

7 коментара:

 1. Имам само една забележка - въпросът не е за 1 млрд., а за около 4!

  ОтговорИзтриване
 2. Здравейте г-к Колев,
  Аз често чета статии за такава реформа, обаче нещо не ми става ясно, може би защото съм доста далече от икономиката ;). Как би станал прехода от сегашната разходо-покривна система към новата? По-точно как ще се изплащат пенсиите от момента, когато работещите започнат да внасят по собствени сметки? Когато тези работещи се пенсионират е ясно, те ще си имат спестени пари във фондовете, но самият преход как може да стане?
  Поздрави, Румен

  ОтговорИзтриване
 3. Привет, г-н Георгиев!

  Много е радостно, че четете за тази реформа, защото изглежда покрай НОИ и синдикатите обсъжданията се въртят все около порочния разходопокривен модел и не се дава на мнозинството хора шанс да вникнат в идеята на капиталовите сметки :)

  Както всеки преход, и този ще трябва да стане постепенно. Идеята е да намалява частта, внасяна в солидарния стълб, като тази част да се изплаща от държавата (от приходите от данъци). Въпросът как да се направи това предвид големия брой пенсионери, които разчитат на вноските от осигуряващите се днес (а не на плодовете на собствения им труд преди години) не е лесен. Със задачата да намери отговор бе създаден Независимият съвет за пенсионна реформа (повече информация може да намерите в сайта на Института за пазарна икономика). Ще бъдат разгледани теоретични постановки и опитът на развити икономики като Холандия и Австралия. Очакваме следващия месец Съветът да предостави един реалистичен и съобразен с българската действителност план за прехода. Това, което е сигурно обаче, е че настоящият модел не може да оцелее и колкото повече отлагаме промяната, толкова по-тежка може да се окаже тя (при това за най-уязвимите членове на обществото).

  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 4. Здравейте г-н Георгиев,

  Мисля, че г-н Колев ви е дал донякъде отговор на въпроса. Очакваме разчети скоро. Преходът от едната към другата система няма да стане в ущърб на тези, които са се осигурявали по старата система.

  ОтговорИзтриване
 5. Мисля, че не са много хората с влогове в банки, повечето са с кредити. Някои даже се сдобиват с банкова сметка едва когато "изпаднат" в пенсия. Финансовата ни култура е много ниска, а някой друг да мисли за бъдещето ни е изкривеното прилагане на принципа на солидарността.

  ОтговорИзтриване
 6. http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2010/08/08/pensions/
  Разходо-покривния модел може да работи и много добре,
  стига реално да се отчита приноса на всеки. Наистина
  най-голяма справедливост би се получила ако всеки можеше да
  си има собствена сметка и да има интерес да плаща повече осигуровки,
  само че пенсионните системи са създадени солидарни.
  На всеки може да се случи да не може да се труди, през по-голямата
  част от живота си. Тогава ако го няма солидарния елемент, а всеки
  е за себе си, тези хора загиват веднага. Сегашните пенсионери,
  които са плащали пенсиите на тези преди тях нямат лични сметки,
  те могат да разчитат само на солидарността на останалите.
  Решението за пенсионна реформа е единствено да се запази
  като данъци и осигуровки сегашното положение, а реформата да бъде
  при подхода на разпределението на трапезата.
  Без да се увеличават данъци и осигуровки.
  С течение на времето по-високи пенсии. Най-вече за стартиращите
  кариерата си и за най-нуждаещите се слоеве на населението:
  http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2010/08/08/pensions/

  ОтговорИзтриване
 7. Как ще работи като от няколко години системата е постоянно на дефицит и половината бюджет на НОИ се финансира от държавния бюджет? Чисто математически няма как да работи при такова съотношение пенсионери - работещи.

  Да има социален минимум или нещо като застраховка, за тези които не могат да работят или са загубили работоспособност.

  ОтговорИзтриване