понеделник, 23 август 2010 г.

Заем за период от 100 години

Как ви се струва идеята да дадете заем на някого, като обещанието отсреща е да си получите парите обратно след... 100 години. Не много добра оферта всъщност - шансът да сте живи през 2110 г. клони с голяма тежест към нула... Не че това пречи вашите роднини да получат парите, но това е друг въпрос.

Изненадващо, но такива дългови инструменти с матуритет от 100 години съществуват. И то предизвикват голям интерес сред инвеститорите, поради ниските лихви, които предлага днес пазарът.

Облигации с падеж след 100 години се смятат за най-екзотичните дългови инструменти. Емитират се от най-стабилните компании като Кока - Кола, Форд, Уолт Дисни, Федерал Експрес и др. Лихвата (т.нар купон) на такъв тип облигации от 90-те години и началото на ХХI век е била между 7% и 8%. Купувачите обикновено са животозастрахователни дружества и пенсионни фондове. 

Да вложиш пари в компания за такъв период от време и да знаеш, че друг ще ги получи обратно, носи в себе си голяма доза сантиментална стойност. Инвеститорите държат ценните хартийки в себе си и не ги търгуват на вторичните пазари. За такъв период от време те придобиват стойност почти като на музеен експонат.

Като цяло "инвестицията" в облигация се смята за по-малко рискова от тази в акция. При облигациите имаш редовни купонни плащания, а при фалит на компанията, държателите на облигации са с предимство пред тези с акциите.  Друго предимство е, че облигацията предпазва при дефлация в икономиката - това, от което много инвеститори се опасяват в последните години. 

Снимка: sxc.hu


1 коментар:

  1. Такъв ход изисква много сериозна семейна финансова политика, която да продължава и в поколенията които следват.Правилното отговорно възпитание и отношение към подобен род икономически вложения може да бъде успешно, ако няма много често кризи, като сегашната.Тя пренарежда пъзела на финансовите институции и власт на пазара. Промените винаги задават въпроси с неясни отговори.Не бива да се забравя и как се усвоява и въпросната заета сума.Ако се гарантира и нейното оцеляване във времето- като бизнес , то тогава усилията са двойно гарантирани.Пак казвам -въпрос на фамилна финансова политика и правилна наследствена такава.

    ОтговорИзтриване