вторник, 3 август 2010 г.

Как се избират местата за снимки на Холивудските филми?

Какво е общото между филмите "Генезис", "Сексът и градът", "Ултиматумът на Борн", "Блек Хоук Даун", "Гладиатор", "Мумията се завръща"... ? Освен, че може би са добри филми, общото между тях е, че са снимани в Мароко. Всъщност списъкът може да бъде продължен с още много заглавия.

Една от причините изнежените холивудски звезди да се трудят насред пустинята е, разбира се, ниските разходи, които компанията има. Страната притежава много предимства - комбинацията от ниски цени, ярка светлина и големи пясъчни дюни карат много американски продукции да идват тук. Пейзажите в страната могат лесно да бъдат променени в студиото и да приличат на тези в Тибет, Йерусалим и т.н. Другата не по-маловажна причина е либералният режим за получаване на разрешително за снимки на нов филм. Всъщност страната се гордее с това - елементарна и опростена до минимум процедура по кандидатстване пред властите за заснемане на филм. Описано е и в интенет - отнема между 1-3 минути на човек да намери нужните стъпки, които трябва да предприеме. Да намериш подобна информация за България не е толкова лесно...

В "Генезис" не напразно наблегнаха на кадри от Айфеловата кула, когато действието се пренесе в Париж. От декември 2008 г., всички филми, които са снимани във Франция и техния сюжет може да се свърже с "културата, наследството или територията на страната" ще получат 20% намаление от "допустимите разходи", които филмовата компания е направила. Под "допустими" се има предвид заплати на актьорите, на статистите, разходи за наем, транспорт, храна и т.н. Условието е да се снима минимум 5 дни в страната и направените разходи да бъдат минимум 1 млн. евро. Познайте колко дни точно са били снимките на "Генезис" във Париж?

Киноиндустрията е огромен бизнес и именно такива фактори влияят на продуцентите да вземат решение в коя страна да отидат и да оставят няколко милиона евро.

Снимка: sxc.hu/

1 коментар:

  1. Много интересна информация! Всъщност в България, Бояна филм, вече не е българска и филми се снимат на кило. Повечето обаче са директно за ДВД и затова не сме ги чували. Тук-там по някоя по-голяма продукция като "Черната далия" и толкова. Липсва политически подход към изготвянето на подобен закон, защото занимаващите се с кино, респективно потенциалните законотворци, са "културтрегери" и никога не биха погледнали на киното като на индустрия( "ама, какво ми говорите, моля ви се..."). Производството не е запазено само на машини, но и киното може да се разглежда като потенциален чуждестранен инвеститор.
    Калифорния не случайно е в топ 10 на икономиките в света, защото киноиндустрията "произвежда".
    В Мароко, сигурно кинопродукцията дава яко БВП?

    ОтговорИзтриване