понеделник, 9 август 2010 г.

Швейцария и ЕС

Швейцария е интересна страна. Освен, че е една от най-богатите страни в цял свят, тя има и една друга интересна черта - не обича да се коалира и влиза в съюзи. Швейцарците запазват неутралитет, поне официално, по време на двете световни войни и дори самите те минават през множество трудности и конфликти, докато се обединят във федерацията днес. Страната отхвърля чрез референдум членството си в ООН и едва през 2002 г. взима решение да се присъедини към международната организация. Отношенията й с ЕС не са стигнали тази фаза - през 2001 г. на проведения референдум 77% от швейцарците обявяват, че са против членство на страната в Общността.

ЕС желае Швейцария, но като че ли обратното не е вярно. От едно членство в ЕС, икономически Швейцария би спечелила много малко. Би се превърнала в икономически донор за по-бедните страни и в същото време като малка страна и население би имала малка тежест при взимането на решенията в институциите в Брюксел. 

От друга страна Швейцария в момента е четвъртият по оборот търговски партньор на Общността след Китай, САЩ и Русия. Страната има множество търговски споразумения за свободна търговия както и споразумние за свободно преминаване на граждани на ЕС през територията й. Това увеличава притокът на туристи, които с удоволствие оставят  своите пари там.

Напоследък обаче виждаме заинтересованост от алпийската държава в едно бъдещо присъединяване към блока. Министърът на правосъдието заявява пред Франс Прес,  че вратите на страната са отворени. Разбира се има и условие. То е, че на швейцарците не им харесва сегашния модел на управление на Общността - централизирана власт  от  евроинституции, които управляват Съюза. Швейцария иска "Европа на регионите", независими страни, на които не им се бъркат много много в управлението. Всъщност страната иска да види своя бивш модел на конфедерация приложен в ЕС. А конфедеративният модел на управление е на такава почит в страната, че думата конфедерация е останала в наименованието на държавата (Confoederation Helvetica ), въпреки че в момента Швейцария е федерация. 

Дали ЕС е склонен на такава промяна? Едва ли...

Снимка: sxc.hu

6 коментара:

 1. Швейцарците винаги са ми били интересен народ и много ми харесват за това, че имат собствено мнение и го отстояват (за разлика то нас). Можеш ли да обясниш каква е разликата между федерация и конфедерация за по-непросветените хора (като мен)?

  ОтговорИзтриване
 2. @Mike
  Цитирам Wikipedia, където е добре описано :

  Федерация е държава или организация, съставена от самоуправляващи се звена, обединени от централно правителство.

  Конфедерацията е съюз на суверенни държави, които запазват много по-голяма самостоятелност, отколкото при федерацията. При конфедерацията местните органи имат много висока самостоятелност спрямо националните.

  ОтговорИзтриване
 3. Мерси! Доколкото разбирам, няма ясно разграничаване, а е относително.

  ОтговорИзтриване
 4. Те имат това, което на нас винаги ни е липсвало- самостоятелен, независим дух.

  ОтговорИзтриване
 5. Конфедерацията се основава на договор за съюз и е по-скоро съюз между няколко отделни държави.

  Федерацията се основава на конституция и представлява една държава.

  ОтговорИзтриване
 6. ЕС върви точно в обратната посока - към тотално централизиране на властта и налагане на решения и закони "от горе".

  ОтговорИзтриване