неделя, 15 август 2010 г.

Какъв дълг може да си позволи една държава?

Публичните дългове на държавите се оказаха един от показателите, по които сравнително лесно може да се предвиди дали една страна би имала проблеми в период на икономическа и финансова криза. Гърция даде (лош) пример на целия свят след като не успя да обслужи част от своя дълг от над 120% и беше принудена да се обърне към МВФ и ЕС за помощ. Испания (66,3%), Италия (116,7%), Португалия (84,6%) и Ирландия (82,9%), също с висок процент на външни заеми засега се справят без външна помощ. На полезрението излезе Латвия...

Всъщност може ли да се каже колко е пределното ниво на дълг, която една държава може да заеме? 

През 1999 г. ЕС си прие такъв документ -  Пактът за стабилност и развитие, който трябваше да служи като гаранция за добра бюджетна политика на страните членки или казано по друг начин - бюджетен дефицит до 3% и публичен дълг до 60% от БВП-то на страната. Практиката обаче показа, че споразумението масово се нарушава. 

От друга страна ако 60% е таванът за "здравословния кредит", който може да си позволи една страна, защо тогава никой не обръща внимание на САЩ и Япония - две страни, чиито външен дълг достига 99,3% и 223,4% от БВП. Нима има двоен стандарт?

Анализът показва следното - рискът от фалит при едно и също ниво на дълг е по-висок при страните с развиващите се икономики отколкото при вече развитите страни. Или рискът от фалит на Латвия при дълг от 48,6% е много по-голям от този в САЩ, където дългът е почти 100%.  Пазарните индикатори доказват това - достъп до евтини финансови ресурси, ниска цена на застраховка от фалит и т.н.. И в момента икономически САЩ си остава най-могъщата държава в света.

Причините са лесно обясними: по - бедните страни нямат толкова лесен достъп до евтини кредити и най-важното - заемите им са обикновено в друга валута - евро, долари и др. Така те стават податливи на промяната на валутните курсове и не могат да използват инфлацията в собствената си страна за да се обезцени взетия кредит. Не трябва да се подценява и опитът на политиците и твърдата позиция, която трябва да се заеме в случай на рязане на разходи или увеличаване на приходите.

Снимка: sxc.hu/

Няма коментари:

Публикуване на коментар