сряда, 18 август 2010 г.

Кой колко плаща на Европейския съюз?

Знаете ли, че всеки път, когато си купувате нещо от магазина или ползвате дадена услуга, част от вашите пари невидимо отиват в бюджета на Европейския съюз? Но не се притеснявайте - по-малко от 0,5% от ДДС-то, което плащате "отпътува" за Франкфурт, където е седалището на Европейската централна банка. Казано по друг начин ЕС се финансира чрез данък върху потреблението, какъвто е ДДС. Колкото повече консумирате, толкова повече пари ще отидат в Общностния бюджет. 

Освен от ДДС, Общностният бюджет на ЕС се финансира и от два други източника. Единият е начислени мита върху продукти, внасяни в ЕС, включително и селскостопански такси. Те съставляват около 14% от бюджета на ЕС. Третият източник на средства е вноска от всяка страна членка, съобразена с брутният национален доход. Или колкото е по-богата една страна, толкова повече дава. Това е най-големият източник - около 65% от бюджета.  Вноската на България за 2009 г. беше 595 млн. лева. 

Група икономисти са изчислили нещо много интересно. Таблицата вляво показва колко е вноската на глава от населението в Общносния бюджет по държави към 2010 г. Вторият източник - митата и таксите е изваден, защото самият той зависи от географското разположение на страната - примерно Холандия, чрез Ротердам като най-голямо пристанище и въшна граница на ЕС, ще събира много повече такси от Австрия, която няма никакви външни граници. 

Получават се интересни данни - ако най-големите нетни платци (дават най-много, а получават най-малко) са Германия, Франция, Англия, Испания, Италия и т.н., то на глава от населенито най - много плащат  в Люксембург, Дания, Финландия, Белгия... А на всеки българин му струва средно по около 45 евро на година за да бъде част от Общността.  

Поредната таблица, в която България е на последно място.

3 коментара:

 1. Здравейте, как получихте числото 45,24 евро на глава за България?
  Ако вноската ни е била 595 000 000 евро и тя приемем, че представлява 65% от целия поток, тогава целият поток пари от България към ЕС е 915 384 610 или близо милиард евро (или 1 милиард 790 милиона лева) всяка година.
  Тоест, всяка година плащаме на ЕС близо два милиарда лева.

  При население 7 245 000, преброяване декември 2013, на глава се падат 126 евро. Това е цената на членството в ЕС от преки вноски. Непреките са отделно перо, надвишаващо представите ни, тъй като е скрито от публиката ;)

  Поправете ме, ако греша.

  ОтговорИзтриване
 2. Собствената вноска на България не е 65% от цялата вноска на страната, а много повече. Допускате грешка. 65% от общостния бюджет е от собствени вноски на всяка страна. А не от този на страната ни

  ОтговорИзтриване
 3. Освен това, доколкото виждам, в статията пише 595 милиона ЛЕВА, а не ЕВРО. Така собствената вноска става 595 млн разделени на 7,444 млн души (за 2009 г), което прави по 79.93 лв на човек или 40.87 евро на човек. Останалите 4.37 евро на човек явно са от ДДС и мита (Всъщност това прави собствената ни вноска 90.33 % от цялата).

  Между другото има ли актуални данни за 2016 година (или поне 2015)?

  ОтговорИзтриване