петък, 20 август 2010 г.

Как го правят в Германия?

Преди време по повод икономичексата криза, която връхлетя Европа, министър - председателят на Люксембург Жан Клод Юнкер заяви, че "всички политици знаят какво трябва да направят, но после не знаят как да бъдат преизбрани". 

Ангела Меркел изглежда е разбрала или просто е поставила интересите на страната над своите. Тези дни излязоха данни за немската икономика, която за второто тримесичие е нараснала с 2,2% спрямо първите три месеца на годината. Това е рекорден ръст за страната за последните 23 години, отчитат агенциите. На фона на тези добри новини, един от заместник - канцлерите на Германия започна разговори за прекратяване на част от мерките и ограниченията, които страната беше наложила за да излезе от кризата. Появиха се идеи за намаляване на данъците - нещо като награда за бързото възстановяване. Но това не продължи дълго, защото Ангела Меркел се завърна от своята лятна почивка и прекрати всякакви дори намеци за подобни действия. Говорител на правителството заяви, че всички партии са обявили бюджетната консолидация за най-големия приоритет на страната в този момент.  

Германците си приеха закон, с който ограничават бюджетния дефицит. Нещо като фискален борд за страната. И всякакви опити да се наруши този закон ще бъдат отхвърляни веднага. Всъщност Германия си спазва закона. Така както винаги го е правила. 

Снимка: sxc.hu


Няма коментари:

Публикуване на коментар