понеделник, 30 август 2010 г.

Какво показа Словакия на Гърция

За момент си представете, че сте словак. Страната ви официално се е отделила от Чехия през 1993 г., след трудни реформи става член на ЕС през 2004 г., през 2007 г. отбелязва рекорден икономически ръст от 14%, а през 2009 г. приема еврото за парична единица. На фона на другите европейски страни около нея, Словакия все още е бедна страна. След присъединяването си в Еврозоната, тя става най-бедната държава в Клуба на богатите.  

Настъпва кризата и по подобие на повечето страни, Словакия въвежда мерки за ограничаване на бюджетните разходи, бюджетния дефицит и т.н. И в този момент на вратата почуква Гръцкият премиер, който моли солидарно за 800 000 млн. евро ниско лихвен заем. По-богатият моли от по-бедният за "малко" пари, които пазарите не искат да му отпуснат, защото са видяли, че е калпазанин и когато харчи - не мисли. 

Ако словашкото правителство реши да даде исканите средства, то трябва да ги събере отнякъде. Единият вариант е да вдигне данъците - примерно за всички заети (работещи) в икономиката на страната. Или казано по друг начин от всеки трудещ се могат да се съберат по 300 евро, които да  отидат за страната на боговете. Друг вариант е да се съберат в една касичка по 150 евро от цялото население на страната (около 5,5 милиона) и така да се ощастливят гърците.

Дали по политически или по икономически причини, Словакия каза НЕ на плана за подпомагане на Гърция и така показа, че бедните отказват да субсидират по-богатите. Особено след като бедните са взели мерки навреме, лишили са се от някои неща и много внимават какво и как харчат... за разлика от другите, разположени по - на юг от тях. Всъщност чисто икономически решението на Словакия е по-скоро правилно. Който греши - плаща за грешките си. Иначе ще свикне да бъде спасяван и утре отново ще сгреши по същия начин.

От друга страна гърците продължават да стачкуват от реформите, които правителството се опитва да въведе в страната. Реформи, които вървят заедно с помощта, отпусната от ЕС и МВФ. Може би гърците трябваше да се откажат от помощта и да продадат Акропола и някой друг остров за да си погасят задълженията. И тогава щяха да стоят мирни и кротки, засрамени в ъгъла, от това, че са се разделили с най-ценното си. И щеше да им е за урок. 

Снимка: sxc.hu/


1 коментар:

  1. Много правилно е това че словакия отказа ,чак се радвам че не са им дали на тия.

    ОтговорИзтриване