вторник, 14 септември 2010 г.

Какво се случи в САЩ преди 2 години

Точно преди 2 години, на 15 септември 2008 г., в САЩ фалира четвъртата по големина инвестиционна банка. Фалитът на Лемън Брадърс беше най-големият фалит в историята на страната.

Какво предизвика финансовата криза накратко в няколко изречения.

САЩ. Бедно семейство в щата Алабама мечтае за свой дом. Както и повечето американци. За тази цел правителството на страната създава специални програми, които подпомагат отпускането на кредити. Създават се дружества със "симпатични" имена Фани Мей и Фреди Мак, които помагат на банките да дадат на семейството от Алабама жилищен кредит. Правителството осигурява евтин ресурс, за да могат банките да отпускат още повече кредити...

Така, всеки, който иска може да получи жилищен кредит. Дори и да няма стабилен доход. Ако не може да изплаща кредита - продава си имота и пак е на печалба. Защото цените на имотите винаги вървят нагоре. Алчността на банките, подведени от евтиния ресурс и подкрепата от правителството, се увеличава и стига невиждани размери. Отпускат се кредити на поразия.

Но идва момент, когато пазара на имоти се пренасища. И цените започват да падат. Настъпва време, в което семейството от Алабама не може да плаща повече и иска да се отърве от имота. Но никой не иска да го купи.  Банката си го взема, но и тя се чуди какво да го прави - цените са паднали, а пазарът на имоти е замрял.

Оказва се, че не само платежоспособността на семейството от Алабама е надценена. Много от кредитите излизат лоши - хората нямат достатъчно доходи за да ги изплащат. А банките са пълни с такива кредити. И изведнъж те остават без пари, само с ипотекирани жилища, които са обезценени и вече никой не иска. А този, който е дал пари на банката, започва да си ги иска обратно. Масови фалити на банки и настъпване на финансова криза е неизбежна.

Снимка: sxc.hu


Няма коментари:

Публикуване на коментар