петък, 17 септември 2010 г.

Октоберфест 2010

Докато всички страни по света търсят начини да стимулират икономиките си по време на криза, дойде време Германия да извади своя скрит коз - Октоберфест. 

Тази събота точно в 12 на обяд кмета на Мюнхен церемониално ще отвори първият кег с бира и с това ще открие 17 дневния празник на бирата в столицата на Бавария - Мюнхен. Този Октоберфест е и по специален, защото се навършват 200 години от първия такъв. Интересен факт е, че в своята история фестивалът е бил отлаган 24 пъти поради войни или епидемии. Според анализ на Уникредит, фестивалът ще добави 1 млрд. евро към икономиката на Мюнхен, което съставлява около 2% от БВП-то на градът. Тук влизат и страничните разходи свързани с нощувки в хотели, шопинг, транспорт и т.н.

Посетителите на миналогодишния фест за първи път от 2004 г. насам са били под 6 млн. Причините са различни, една от които е била заплаха от терористичен акт. Но въпреки това, продажбата на бира постоянно се увеличава и през 2009 г. са били изпити над 6,6 милиона литра бира.  Разбира се и хубавото слънчево време, което е съпътствало феста, е допринесло за това.

И тази година Бавария няма защо да се притеснява от икономическата криза или дефлация в икономиката - прогнозираната цена на 1 литър бира по време на Октоберфест е 8,65 евро при 8,45 за литър миналата година, което означава всъщност инфлация от 2,5%. Статистиката показва, че цената на бирата е скачала всяка година - през 1985 г. е била 3,80 евро, което ще рече ръст от 180% през годините за да се стигне сегашната цена. Или фестът се явява едно много добро антидефлационно оръжие на баварската икономика.

Октоберфест едва ли има нужда от повече реклама. И въпреки, че излиза по-скъпо за обикновения турист да посети Мюнхен през тази част на годината, традицията ще привлече отново милиони посетители, които ще оставят своя дял за (прогнозирания) 9% растеж на германската икономика през тази година.

Снимка: /bg.wikipedia.org

2 коментара:

  1. Има още доста вода да изтече докато стана на уиски или отлежала ракия...

    ОтговорИзтриване
  2. Ходих веднъж и като си спомня, веднага ме свива мехура. Мюнхенската бира е слабичка и човек може дълго време да се налива с нея. Ама пък трябва да се "обслужва". Мине, не мине и търчиш към нужника...

    Както и да е, повече няма да стъпя там, защото сега освен шума, тарапаната и идиотската музика има и невъзможни цени. 9 евро за халба. А бе, я си...

    ОтговорИзтриване