понеделник, 6 септември 2010 г.

Европейският съюз през есента - проблемите остават

Лятото е към своя край, а с него си отиват и летните отпуски. Идва септември, което означава  и първата среща на министрите по финанси на страните в ЕС. Срещата не се очертава да е особено приятна, защото много въпроси около кризата споходила Европа остават нерешени. И ако през пролетта страните - членки на Еврозоната принципно се договориха за спасителен план от 110 млрд. евро за Гърция и приеха създаването на гаранционен фонд от 750 млрд. евро, то това не успокои чак толкова много инвеститорите и доходността на държавните облигации на закъсалите страни продължи да се покачва. А колкото е по-висока доходността, толкова по-рисков е дадения актив. 

Проблемите на стария континент остават. Проблемът с ликвидността донякъде беше решен с изкупуване на облигации от ЕЦБ и спасителна помощ от МВФ. Бяха наляти огромно количество пари в правителства и банки, но това породи следващия въпрос: докога една страна може да се издържа от заеми. И няма ли да се получи следния момент - взимам заем за да си платя стария заем?  Насим Талеб, бивш брокер и настоящ писател ("Черният лебед") казва: "You need more and more debt just to stay where you are. And what broke Madoff is going to break governments. They need to find new suckers all the time. And unfortunately the world has run out of suckers”. Акцентът вече се измества от това дали си ликвиден (имаш ли пари в момента) към колко си платежоспособен напред във времето (колко дълго може да издържиш живеейки само от заеми). 

Другият проблем е, че все още не са ясни колко точно са лошите заеми на страните от стария континент. Това може да изиграе лоша шега на всички, когато в един момент някоя страна се окаже неплатежоспособна. Това отново ще завърти всички в играта, така както направи Гърция преди няколко месеца. Защото както стана ясно, проблемите на една страна вече не са само нейни проблеми.

Каквото и да се случи, есента за финансовите министри се очертава да е не по-лека от пролетта.

Снимка: sxc.hu


Няма коментари:

Публикуване на коментар