вторник, 7 септември 2010 г.

Бъдещето на вестниците не е на хартия

Бъдещето на вестниците във варианта, в който сега ги четем на хартия е на път да изчезне. Или най-малкото пазарът ще се свие и ще останат няколко издатели - ентусиасти, които ще се броят на пръсти. Днес стана ясно, че вестник Класа спира да излиза в хартиен вид и остава само онлайн изданието му.  И докато кризата може би е основната причина за съдбата на вестника у нас, на запад не това е основната причина медиите да се ориентират от хартиено представяне на новините към електронно такова.

Там отдавна са разбрали, че да разпространяваш информация по интернет е много по-бързо, по-евтино, по-ефективно и стига до повече хора за по-кратко време. И най-важното информацията може да бъде "консумирана" от читателя веднага щом се появи, а не на другия ден.

В тази връзка на пазара мощно навлизат т. нар. таблети, които отварят нова бизнес ниша за вестниците. iPad, Kindle, Sony, Toshiba и много други вече произвеждат добри платформи и алтернативи на хартиения вестник. Един от рекламните акценти на Kindle е именно да прочетете сутрешния си вестник на него, а ако отворите сайта на iPad ще видите първо изданието на The New York Times. Конкуренцията между самите устройства също е ожесточена и цените постоянно падат - Kindle вече струва 139/189 долара според екстрите, а при дебюта му цената беше 359 долара. Търсенето е толкова голямо, че от месец Kindle не е в наличност и едва след 20 септември ще започне отново да се доставя.

След година или две това ще е един от основните начини за четене на вестници у нас и който се подготви още отсега - ще спечели.

Снимка: sxc.hu


Няма коментари:

Публикуване на коментар