петък, 10 септември 2010 г.

Колко кандидати се борят за едно работно място?

Ако наскоро сте кандидатствали за работа и се чудите защо не са ви поканили на интервю, Jobix донякъде дава отговор на този въпрос. Идеята на сайтът е да покаже броя на публикуваните обяви за работа и броя на подадените CV-та по месеци в един от най-популярните сайтове за търсене на работа.

Данните са интересни: за месец август публикуваните обяви за работа са 17 598, а броя на изпратените CV-та е ... 1 309 929 - с 46% повече от август 2009 г. Казано по друг начин излиза, че за всяко работно място са се състезавали близо 75 човека през летния месец. Ако това ви се струва много - през месец март конкуренцията е била още по жестока - за една обява средно са кандидатствали 85 души. Лаконично можем да кажем, че през 2007 г. кандидатите избираха работодателите си, а през 2010 г. работодателите вече избират служителите си.

Иначе официалните данни сочат, че безработица за месец август е 9,14% и продължава вече 6-ти месец да намалява. Дали това е тенденция на възстановяване на бизнеса или е продиктувано от сезонно наемане на работници по летните курорти, следващите месеци ще покажат.

Снимка: sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар