вторник, 21 септември 2010 г.

Кога ще ги стигнем... европейците?

Чисто математически отговорът на въпроса кога ще стигнем средния доход на "европееца" няма как да ни радва. В момента, както графиката показва, стандартът на живот в България е около 43% от средния за целия ЕС - най-ниският в Общността.

Оттук нататък може да пробваме различни модели за развитие както оптимистични така и  песимистични.

Оптимистично (реален) вариант - ако приемем, че икономиките на всички страни в Общността растат с 2% годишно, а тази на България с 6,5% (както беше в последните години), изчисленията показват, че след 10 години ние ще бъдем със  стандарт на живот 66% от средния за ЕС. Или приблизително ще стигнем положението на Естония или Унгария в момента. Не е много оптимистично всъщност за такъв период от време.

Песимистичен вариант - България поддържа растеж колкото всички други страни в ЕС. Тогава не е нужно от сметки, ясно е положението след 10 години.

И докато Екваториална Гвинея открива нефт на територията си и отбелязва ръст от 38% за 1 година, ясно е, че при нас такива чудеса е много малко вероятно да се случат. Остава правилната икономическа политика, която да позволява повече чуждестранни инвестиции, повече износ отколкото внос и разбира се по-голямо потребление в страната. Тогава може да си говорим и за по-висок растеж, който по-бързо да ни приближи до средното ниво...


1 коментар:

  1. Привет и поздравления за хубавия блог! Откривам все повече стойностни български блогове и това много ме радва! Ще ви разгледам по-подробно!

    ОтговорИзтриване