сряда, 29 септември 2010 г.

Публичен дълг и часовника, който тик-така

Има една област, в която (все още) България може да се дава за пример сред останалите европейски страни. Това е нивото на публичен дълг (парите, които държавата е взела от пазарите) съотнесен към БВП-то на страната. С държавен дълг от около 14% за 2009 г., единствено Естония е преди нас с нива от 7% от БВП.

На този фон проведените аукциони от началото на годината за набиране на средства и продадените в пъти повече държавни ценни книжа от предвиденото не трябва да ни плаши. Стига да не се превърне в редовна практика, която да се услади на правителството и ненадейно да се озовем в групата на Гърция, Португалия и т.н.

Всъщност финансирането на дефицит с емитиране на дълг не е най-лошият, но не е и най-добрият вариант за една държава. По-лошият би бил ако се вдигнат данъците за запълване на дупката в бюджета, а по-добрият - ако страната сама намери решение за справяне с проблема - подходящи вътрешни реформи, оптимизация и т.н.

И докато в САЩ имотният балон беше в основата на всички проблеми, то в Европа най-големи притеснения предизвикаха публичните дългове на страните. Гърция беше на ръба да фалира,  именно защото страната не можеше да обслужва своя дълг. В тази връзка вниманието на институциите в Брюксел вече е насочено към стриктното спазване на критериите от Пакта за стабилност (който казва максимум 60% дълг) и приемане на санкции за нарушителите.

Полша, която единствена от целия ЕС не отбеляза спад в икономиката на страната, наближава критичните 60% и е измислила интересен начин, по който обществото да е информирано за дълга, който страната поема. Медиите отбелязват, че в центъра на Варшава вече тик-така огромен часовник, който отбелязва публичния дълг на страната. А той не е хич малък - всеки час се увеличава с 2 млн. долара, а всяко денонощие - с 50 млн. долара.

Ниското дългово бреме както и сигурността, че дадената страна няма опасност да спре да обслужва заемите си, са едно от условията за по-успешна бизнес среда и повече инвестиции.

Снимка: sxc.hu/

4 коментара:

 1. "държавен дълг от около 14%" ако бяхте учили математика вместо журналистика щяхте да знаете, че след "процент" се пише "от какво" - от БВП, от Бюджета, от Дефицита, от Баланса - от кое ?

  ОтговорИзтриване
 2. to pi6e, ne 4ete6 vnimatelno

  ОтговорИзтриване
 3. Mnogo interesna statia. I razbira se, vinagi shte se nameri niakoi, koito se smiata za po umen - Anonimen..

  ОтговорИзтриване
 4. Що не се научите да ползувате кирилица умници с умници .

  ОтговорИзтриване