вторник, 5 октомври 2010 г.

Румъния се уплаши от България

Напоследък все повече информационни агенции съобщават как румънци местят своя бизнес в България, където не само няма МВФ (разбирай лош имидж и болезнени мерки), но и данъците са (доста) по-ниски от тези в северната ни съседка. 

В Румъния корпоративният данък и данъкът върху дохода е 16% (в България е 10%), но несигурността от внезапни промени и въвеждането на нови мерки за стабилизиране на бюджета на страната разклаща доверието в местния бизнес. 

Дали за да предотвратят изтичането на бизнес(капитал) в България или поради други причини, днес стана ясно, че бюджетната комисия в румънския сенат е одобрила намаляване на данъка върху дохода на 10% - колкото е у нас. Председателят на комисията дори заявява: "Имаме примерите на други страни от региона като Унгария и България и не виждаме защо и Румъния да не може да направи това. Оказа се, че когато въведохме ставката от 16 процента, приходите в бюджета не намаляха, а се увеличиха. Намаляването на ставката доведе до увеличение на приходите". 

Правителството обаче засега не одобрява подобна стъпка. Е, тогава не бива да се сърди, ако румънците продължават да идват у нас. Неофициалните данни показват, че вече в Русе има регистрирани 2500 румънски фирми, а всеки ден по две нови фирми бягат от северната ни съседка в България.

Снимка: sxc.hu 

Няма коментари:

Публикуване на коментар