петък, 8 октомври 2010 г.

А вие имате ли си синдикат?

Синдикатите вече придобиха толкова сила, че май е добре на следващите избори вече да се гласува с бюлетина и за тях. Така например догодина, когато всеки от нас избира кмет и общински съвет, може да пуска и по една бюлетина за синдикален лидер. Защото последните започнаха да вземат решения не само вместо нас, ами и вместо правителството. 

Предложението на синдикатите за увеличаване на пенсионните осигуровки с 3 процентни пункта ще реши едно едниствено нещо - ще полустабилизира дефицита в НОИ за около година - две. След това отново няма да има пари за пенсии и отново ще трябва да се прави нещо - може би ново увеличение с 3 пункта. 

Синдикатите не са икономисти - те са по-скоро социалисти, в онзи му смисъл, че искат да няма бедни и гладни. И ние искаме това, но когато простата икономичска логика казва, че начина с вдигане на осигуровките е грешен, няма кой да я чуе.

Вдигането на преки данъци е най-крайната мярка, която трябва да се взема.  Само ако няма други начини - а в момента такива има - емитиране на дълг за 700 млн. лева и реформи в областта е по-добрия вариант. Иначе рискуваме да влошим бизнес средата, да увеличим сивата икономика и безработицата.  И е спорно доколко подобно решение ще изпълни целта си.

Според доклад на КПМГ България е в топ 10 на държавите с най-ниско данъчно бреме в световен план. Засега...

Снимка: sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар