четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Сивата икономика и богатството на един народ

Според доклад на международна консултантска организация сивата икономика в България е 37% от БВП и страната ни се нарежда на трето място в Европа. Над нас с по-голям сив сектор са единствено Латвия и Естония. В другия край е Великобритания - с 10% недекларирани/укрити доходи, като повечето западноевропейски страни са в рамките на 10-20%.

По интересно е какво се получава, ако добавим процента на сив сектор към БВП-то на дадената държава. В момента България е със стандарт на живот около 43% от средния за ЕС. Ако БВП акумулира и данните от неформалната икономика, тогава ще излезе, че българинът няма да е чак толкова беден в сравнение със средния европеец. А току виж станем по-богати не само от северните ни съседи, но и от други страни в региона.

На 7 октомври стана ясно, че НСИ вече ще изчислява БВП по нова методика, съобразена с европейски регламент в областта. Промяната е именно добавяне на произведеното от сивия сектор към реалния БВП. Имайки предвид, че повечето страни изчисляват по този начин произведеното в икономиките си, време е и България да прави същото. Нищо, че според НСИ сивата икономика е 10-12%. 

Затова ако скоро БВП-то ни изведнъж нарасне с двуцифрен темп и станем по-богати на хартия - имайте предвид, че причината може да не е реален растеж на икономиката, а просто добавяне на сивата икономика към данните. 

Снимка: sxc.hu


Няма коментари:

Публикуване на коментар