петък, 15 октомври 2010 г.

Защо България заслужава да е в Еврозоната

След 2 месеца Естония ще се присъедини към клуба на богатите, с което членовете на Еврозоната ще станат 17. България не успя да убеди Брюксел, че е готова да влезе в "чакалнята" и преговорите останаха за догодина. В периода, когато ефектът от кризата бавно отшумява, страната ни вече е повече от готова да влезе там, където не я пуснаха преди няколко месеца. Още повече, че формални критерии няма. Но все пак ето защо този път България трябва да впрегне всичките си сили и да убеди ЕС да ни допусне в предверието на Еврозоната.

 - страната ни ще излезе от кризата без чужда помощ (МВФ или помощ от ЕС). Много други страни не успяха - Латвия, Румъния, Унгария, Литва... Да не говорим за Гърция. Валутният борд работи много добре и заедно с ниската задлъжнялост на държавата са едни от факторите, които не позволиха на страната ни да изпадне в тежка икономическа или финансова криза;

- страната ни запази стабилна данъчна политика и не вдигна данъци като ДДС, подоходен и корпоративен данък (въпреки постоянното говорене за обратното, което е нужно вече да спре). Много други страни не издържаха и бяха принудени да вдигнат именно тези данъци; 

-  инфлацията вече не е толкова висока и е на средните европейски нива;

- банковата система е стабилна. Страната запазва своята конкурентоспособност, производителността на труда се е подобрила.

Единственият минус е бюджетния дефицит (фискалната политика), който се очертава да се запази и в следващите една - две години. Тук правителството трябва да впрегне всички свои лобистки умения и да убеди евроинституциите защо е предприело тази стъпка.

В заключение може да се каже, че на фона на останалите страни, които се борят за членство в Еврозоната, България е една крачка по-напред. Това трябва да бъде видяно и оценено от Брюксел.  

Снимка:sxc.hu

1 коментар: