понеделник, 25 октомври 2010 г.

Ще го бъде ли летището в Щръклево

Холандия е почти три пъти по-малка от България, но на територията й има 5 международни летища. Австрия също е с почти два пъти по-малка територия, но това не пречи там да има 5 международни аеропорта. В България браншът тепърва се развива и излиза от забвение - засега имаме 4 работещи международни летища и тези дни за трети път тръгва концесията за летището край село Щръклево, на 17 км от Русе.

Летището е създадено през 1967 г., но от 2000 г. практически не съществува - през 1991 г. са спрени всички граждански полети, а 9 години по късно - и всички товарни. С Решение на МС от 2006 г. летището придобива международен статут. Пистата е дълга 2 500 метра, настилката е бетон. Има изграден пътнически терминал. Наблизо е и Букурещ, където летището вече няма капацитет да поема повече полети. В допълнение на това можем да кажем, че местоположението е стратегическо - има възможност за комбиниране на железопътен, воден, въздушен и сухопътен превоз на хора и товари.

След два неуспешни опита за отдаване на концесия през 2007 г. и 2008 г., в момента се прави трети опит. Провалът досега се крие в твърде високи критерии и несъобразени със състоянието на летището изисквания. Грешки, които лишават България от повече инвестиции и чуждестранни туристи.

Третият опит като че ли обещава да е по-успешен. Проведени са разговори с 10 чуждестранни авиокомпании. Говори се включително и за привличане на нискотарифни авиокомпании. Добро начало, имайки предвид (засега) успешното начинание на няколко общини около Пловдив.

Крайно време е някои неща да започнат да се случват.

Снимка: sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар